• home
 • video
 • pas verschenen

  De groepsfase in cijfers: Lukaku in het rijtje van koelbloedige spitsen

  Romelu Lukaku.

  Romelu Lukaku scoorde dit WK al vier keer.

  De groepsfase van het WK is voltooid verleden tijd. Tijd dus om de eerste vaststellingen en statistieken met u te delen. Wat mogen we concluderen over het aantal goals en kaarten?

  48 matchen, 122 goals

  Na 48 wedstrijden staat de doelpuntenteller op 122, goed voor een gemiddelde van 2,54 doelpunten per match.

   

  Vier jaar geleden lag dat gemiddelde over het hele toernooi met 2,67 een stukje hoger, maar dat WK was samen met het WK van 1994 het WK waarin het vaakst werd gescoord.

   

  Op de eerste 0-0 van dit WK moesten we overigens erg lang wachten. Frankrijk en Denemarken, die de 36e wedstrijd op dit WK voor hun rekening namen, gingen met die bedenkelijke trofee aan de haal na een wanvertoning.

  Let op voor de standaardfases

  Standaardsituaties zijn op dit WK min of meer een garantie op goals. 53 van de 122 doelpunten tot dusver kwamen voort uit een standaardsituatie, goed voor 43 procent.

   

  Ook het telraam met strafschoppen draait overuren. Al 24 keer ging de bal op de stip, nu al goed voor het hoogste aantal ooit op een WK.

  Het boekje van de ref

  Zijn de scheidsrechters gul met hun kaarten? Zo lijkt het wel, want het gemiddeld aantal gele kaarten per match ligt op 3,3 (158 in 48 wedstrijden). Dat is meer dan op het vorige WK (181 gele kaarten in 64 wedstrijden). Er werden overigens nog maar 3 rode kaarten uitgedeeld.

   

  Dat Japan wegens het lage aantal kaarten de groepsfase overleefde, is overigens niet meer dan terecht. Zij maakten namelijk minder overtredingen dan ieder ander land tot nu toe (28).

  Koele kikkers voor doel

  Harry Kane (5) topt voorlopig de topschutterslijst, voor Romelu Lukaku (4) en Cristiano Ronaldo (4). Het is geen toeval dat dat trio de touwtjes in handen heeft, want zij toonden zich erg koelbloedig voor doel.

   

  Kane schoot dit WK 5 keer op doel, 5 keer was het raak. Lukaku loste 4 schoten tussen de palen, goed voor 4 rozen. De eerste 4 ballen van Ronaldo tussen de palen vlogen ook binnen.

  Goed begonnen is half gewonnen

  Wie scoort als eerste? Het eerste doelpunt in een WK-wedstrijd leidt meestal ook puntengewin voor die ploeg in. Slechts 4 keer had een land voldoende veerkracht om een achterstand nog om te buigen in een zege.

   

  Na 25 wedstrijden was Servië-Zwitserland (1-2) de eerste match waarin zo'n scheve situatie werd rechtgezet. Zweden-Duitsland (1-2), Egypte-Saudi-Arabië (1-2) en Panama-Tunesië (1-2) kenden een gelijkaardig verloop.

  Bron: Opta Stats