• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach Koeman: "Oranje had geen slecht figuur geslagen op dit WK"

  Ronald Koeman

  Ronald Koeman werd in februari aangesteld als bondscoach van Nederland.

  De Nederlandse bondscoach Ronald Koeman is tot enkele conclusies gekomen na de groepsfase van het WK. "De onderlinge verschillen tussen de landen zijn kleiner geworden", klinkt het in het Algemeen Dagblad.

  "Compact met drie man achterin is voor nu de juiste weg"

  Ronald Koeman maakte zich onlangs nog druk over 60 niet-geleverde flip-flops voor het huwelijk van zijn dochter, maar na de groepsfase van het WK komt hij met enkele belangrijke, voetbalgerelateerde conclusies.

   

  "Wat ik zie, bevestigt me alleen nog maar meer in de keuze die we hebben gemaakt met Oranje", zegt hij in het Algemeen Dagblad. 

   

  "De manier van spelen, compact, met drie man centraal achterin en voorin snelheid om de ruimtes te benutten: dat is voor nu de juiste weg. Zo kun je het ontbreken van extra individuele kwaliteiten toch een heel eind compenseren."

  Koeman

  Koeman bij zijn aanstelling als bondscoach van Oranje.

  "Onderlinge verschillen zijn kleiner geworden"

  De groepsfase in Rusland kende enkele verrassingen. Zo werd Duitsland laatste in een groep met Zweden, Mexico en Zuid-Korea, waardoor de wereldkampioen van 2014 de volgende ronde niet haalt.

   

  Verder maakten landen als Iran en IJsland het voetbalgrootheden Spanje, Portugal en Argentinië knap lastig.

   

  "De onderlinge verschillen tussen de landen zijn kleiner geworden", merkt ook Koeman op. 

   

  "Iedereen kan nu een goede organisatie neerzetten en goed verdedigen. Niet 60 minuten, maar 80, 85 minuten lang. Als je ziet hoe Zweden met beperkte middelen de wereldkampioen aan de afgrond bracht, dan ben ik ervan overtuigd: Oranje had geen slecht figuur geslagen op dit WK. Absoluut niet."

  Zweden

  Zweden bracht Duitsland aan het wankelen.

  "Spelers die de opstelling maken in plaats van de coach, dat speelt bij ons niet"

  Nederland heeft sinds het afhaken van Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder geen echte topspelers meer in de selectie, maar Koeman vindt dat niet per se een nadeel.

   

  "Bij ons speelt niet wat je nu bij sommige landen ziet: dat er spelers zijn met een grotere carrière of status dan de coach en dat die de opstelling maakt."

   

  Hij wijst naar het Argentinië van Lionel Messi. "Paulo Dybala is een geweldige voetballer, maar speelt geen wedstrijd voor Argentinië. Sergio Aguëro werd tot zijn onbegrip gepasseerd in het laatste duel. Dat soort kwesties goed managen, is de kunst van deze tijd en vergt nog extra energie tijdens een WK."

  Messi

  Het leek wel of Messi de opstelling maakte bij Argentinië en niet bondscoach Sampaoli.

  "Nainggolan zou de Belgen meer energie kosten dan dat hij energie zou geven"

  Bij de Rode Duivels was er heel wat te doen rond de niet-selectie van Radja Nainggolan.  

   

  "Als Nainggolan mee naar het WK was gegaan, maar niet zou spelen, dan zou hij de groep energie kosten, in plaats van energie te geven", begrijpt Koeman de keuze van bondscoach Martinez.

   

  "Mijn eigen referentie op dat vlak blijft het EK van 1988. Toen hadden we een groep waarin iedereen blij was dat hij erbij kon zijn. Iedereen had ook een rol in het geheel en schikte zich. Daar had bondscoach Rinus Michels bewust op geselecteerd. Ik zou nu hetzelfde doen."

  Nainggolan

  De niet-selectie van Nainggolan werd niet goed onthaald bij de Belgische supporters.