• home
 • video
 • pas verschenen

  In de buik van het peloton: 54 km/u fietsen en toch maar 15 km/u trappen

  Een peloton wielrenners.

  De meest gunstige positie in het peloton is tussen rij 6 en rij 8.

  De Ronde van Frankrijk staat voor de deur en dus gaat het binnenkort weer 3 weken lang over kopmannen die zich verstoppen in het peloton. Maar wat is nu het voordeel van in het midden van zo'n groep rijden? Sportaerodynamicaspecialist Bert Blocken berekende het.

  Bert Blocken, verbonden aan de KU Leuven en de TU Eindhoven, schakelde zogenaamde supercomputers in om de situatie in een wielerpeloton te simuleren. De simulatie ging uit van een vlakke rit met amper wind en 121 renners in het peloton.

   

  Wat blijkt? In de buik van het peloton fietsen is nog voordeliger dan voorheen werd gedacht. Renners die in het midden of in de achterhoede fietsen ondervinden maar 5 tot 10 pocent aan luchtweerstand van een renner die alleen fietst. Zo kan je fietsen met 54 kilometer per uur terwijl het voelt alsof je rustig trapt met 12 tot 15 kilometer per uur.

   

  Wat is de ideale positie in het peloton? "De meest gunstige positie is in het midden van rij 6 tot rij 8. Daar heb je voldoende afscherming en rijd je nog voldoende voorin." Wie achteraan rijdt, heeft immers meer risico's om te vallen en moet na een bocht harder optrekken. Ook aan de zijkant rijden, is niet voordelig. Daar stijgt de luchtweerstand die een renner voelt naar 60 procent.