• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA herbekijkt fairplayregels na WK: "Al zijn veranderingen niet noodzakelijk"

  Youri Tielemans

  De gele kaart voor Youri Tielemans in de eerste helft van Engeland-België werd op gejuich onthaald.

  De FIFA heeft aangekondigd dat het na het WK zal bekijken of de fairplayregels aangepast moeten worden. Het fairplaycriterium zorgde er onder meer voor dat Japan zich naar de 1-8e finales rekende, ten koste van Senegal. "We willen dergelijke situaties vermijden, ploegen moeten zich op hun prestatie op het veld concentreren." 

  De FIFA speelt met zijn verklaring in op de ophef die de laatste dagen ontstond rond het fairplaycriterium. Critici klaagden dat landen als Japan hierdoor niet vol voor de winst gingen in hun laatste poulewedstrijd, maar kozen om te speculeren op het aantal gele kaarten die er na de match op hun conto zou staan. 

   

  De FIFA onderschrijft nu de bewering dat het fairplaycriterium op die manier haar doel voorbij is gestreefd. "Het is de eerste keer dat we een dergelijk systeem uittesten op een seniorentoernooi", klinkt het evenwel verdedigend. "Wij denken dat de regels heel duidelijk zijn, en bijdragen tot respect op de voetbalvelden."

   

  "Maar wij willen uiteraard vermijden dat ploegen beginnen te rekenen. Zij zouden eerst op hun prestaties op het veld moeten focussen. Na dit WK zullen we herbekijken hoe we dergelijke situaties kunnen omzeilen, maar op dit moment is dat niet noodzakelijk."

  Robert Lewandowski

  Tegen Polen sloegen de Japanners aan het rekenen.

  Fairplayregels en Januzaj vechten om hoofdrol in Engeland-België

  Ook gisteren zorgde de fairplayregels nog voor beroering. In de wedstrijd tussen Engeland en België stond immers niets meer op het spel, behalve groepswinst en een bijbehorend ticket voor (een makkelijker parcours naar) de volgen ronde(s). 

   

  Zo kregen Youri Tielemans en Leander Dendoncker in de eerste helft van die wedstrijd applaus van het Belgische publiek, omdat zij met hun gele kaarten ervoor zorgden dat België op dat moment 2e eindigde in de groep.

   

  Na de goal van Januzaj mochten alle berekeningen de prullenmand in, want door dat doelpunt won België de groep met het maximaal aantal punten, terwijl Engeland met 6 punten 2e werd.