• home
 • video
 • pas verschenen

  4 redenen om ondanks het WK voetbal toch Wimbledon te volgen

  Federer en Nadal

  Krijgen we nog eens een legendarische finale tussen Federer en Nadal, zoals in 2008?

  Het gras van de velden in Rusland of het gras op Wimbledon: voor die verscheurende keuze staan sportliefhebbers de komende 2 weken. Tenniscommentator Dirk Gerlo legt uit waarom het tussen de WK-gekte door de moeite loont om ook een van de belangrijkste tennistoernooien ter wereld op de voet te volgen.

  1. Voor het eerst sinds lang doen alle toppers bij de mannen mee

  Met Federer, Nadal, Djokovic en Murray is de Grote 4 er weer bij, maar kun je nog wel spreken over de Grote 4? Eigenlijk is het de Grote 2: Federer en Nadal.

   

  Andy Murray heeft wel twee keer Wimbledon gewonnen, maar hij speelde in de voorbereiding slechts 3 matchen op gras. Is dat wel voldoende om mee te draaien? Voor de Britten is het toernooi pas geslaagd als hij de halve finales haalt.

   

  Rafael Nadal heeft zelfs geen enkele match op gras gespeeld sinds zijn zege op Roland Garros. Hij is ook niet de man van de 1e week, maar als hij die doorspartelt, zie je dat hij vaak heel ver geraakt. Het zou wel eens een droge en hete Wimbledon kunnen worden en dan is de baan minder glad en trager. Dat is in zijn voordeel.

   

  Van Novak Djokovic zou het mij niet verbazen als hij weer bij de laatste 8 of 4 geraakt. Op Queens benaderde hij zijn topniveau van weleer.

   

  Roger Federer verloor in de voorbereiding alleen maar tegen Coric, maar als het naar 3 sets gaat, kan hij altijd iets meer. Hij blijft favoriet, maar zijn 21e grand slam winnen wordt niet evident. Hij zit niet in de makkelijkste tabelhelft, met onder meer Raonic, Anderson en Coric. En later treft hij ook nog Cilic.

   

  Die Cilic zou, met Nadal en Djokovic, wel eens zijn grootste concurrent kunnen worden. Hij stond vorig jaar al in de finale en won nu Queens met geweldig tennis. Hij heeft het potentieel om Federer te kloppen en Wimbledon te winnen.

  2. Serena heeft afspraak met de geschiedenis

  Serena Williams was al 8 keer de beste op Wimbledon, maar met een 9e zege zou ze geschiedenis schrijven. Dat zou niet alleen haar 24e grandslamzege zijn, maar ook haar eerste als moeder. Ik was al zeer onder de indruk van haar niveau op Roland Garros, waar ze zonder voorbereiding aan begon. Het is jammer dat ze met een schouderblessure moest passen voor haar match tegen Sjarapova.

   

  Serena concentreert zich op Wimbledon helemaal op het enkelspel. Ze heeft weinig matchen nodig om haar beste niveau te vinden op gras. Ik denk dat deze zomer, met ook  nog de US Open, doorslaggevend wordt. Als ze merkt dat ze problemen heeft met haar motivatie en het niveau niet meer haalt, dan zou het 2e kindje er wel eens snel kunnen aankomen. Want, wat heeft ze nog te bewijzen?

   

  Als uitdagers voor Serena zie ik vooral Muguruza, Halep - die nog op haar wolk zit na Roland Garros - en Wozniacki.

  3. Goffin en Mertens moeten zich bewijzen

  David Goffin blijft de vaandeldrager van het Belgische tennis, maar na zijn nederlaag op Roland Garros zal zijn coach wel een hartig woordje met hem hebben gepraat. Hij zal niet tevreden geweest zijn met zijn attitude.

   

  Goffin heeft ook een aparte voorbereiding op Wimbledon, met enkel een exhibitietoernooi en daarna alleen wat sparren. In de 1e ronde krijgt hij met Ebden een goeie grasspeler, die ook in de flow zit. Goffin moet daar zijn klasse tegenover zetten. Ik ga ervan uit dat hij wint, maar hij moet er wel staan vanaf de eerste bal, want voor je het weet is hij de 1e set kwijt. Dat is hem de voorbije maanden al te vaak overkomen.

   

  Ook voor Goffin is het deze zomer erop of eronder. Hij is 27 en nu moet het gebeuren. Er zijn geen excuses meer. Jongens als Thiem, Dimitrov en Zverev hebben die stap naar de top wel al gezet.

   

  Bij de vrouwen wordt het meest verwacht van Elise Mertens, maar eigenlijk heeft alleen Kirsten Flipkens schitterend gepresteerd op gras dit seizoen. Na haar goeie Roland Garros ging ze meteen interclub spelen, haalde ze in Rosmalen de finale in het enkel en dubbel en won ze het kleinere toernooi van Southsea. Met Watson heeft ze wel een tricky loting.

   

  Mertens zal meer van haar grastoernooien hebben verwacht. Ze kán tennissen op gras, dat bewees ze vorig jaar nog tegen Venus Williams, die later de finale speelde. Haar coach Carl Maes zei ook voor Roland Garros: "Op Wimbledon mag je van haar iets verwachten." Met haar statuut van reekshoofd moet ze ook de 2e week kunnen halen, maar in de 3e ronde wacht haar wellicht al Konta en in de 1/8e finales Halep. Dat is een zware loting.

  4. Wordt 15 juli de hoogdag van de Belgische sportgeschiedenis?

  De finale bij de mannen wordt gespeeld op 15 juli. Dan staat niet alleen de kasseienrit in de Tour op het programma, maar wordt ook de finale van het WK voetbal gespeeld. Allemaal in de namiddag. Als België de finale van het WK speelt, wordt het een verscheurende keuze. Maar ik zal Peter Vandenbempt op mijn hoofdtelefoon zetten en naar het tennis kijken. Als ook Goffin nog de finale zou halen wordt die dag de absolute hoogdag uit de Belgische sportgeschiedenis.