• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Het is gevaarlijk om te speculeren op een bepaald parcours"

  Peter Vandenbempt.

  Luister vanavond naar Radio 1 met commentaar van Peter Vandenbempt.

  Engeland-België had voor de Rode Duivels een eerste echte test op dit WK moeten worden, maar door de situatie in groep G liggen de kaarten anders. Peter Vandenbempt geeft enkele uren voor de aftrap zijn visie op de laatste groepsmatch.

  "We beginnen enthousiast, maar dat kan afnemen tijdens de wedstrijd"

  Dat het straks een rare match wordt? Ik heb me zoals altijd voorbereid alsof het de finale van de Wereldbeker is: ik heb gisteren niet te veel gedronken, ben op tijd naar bed gegaan en heb veel kranten gelezen.

   

  Ik ga met enthousiasme naar het stadion. Ik voeg er wel aan toe: dat heb ik ook gedaan voor Frankrijk-Denemarken en dat is niet gelopen zoals ik gedacht had. Ik vroeg me na die match af hoeveel uren voorbereiding ik in die match had gestopt en wat het uiteindelijk had opgeleverd.

   

  We beginnen enthousiast aan de match, maar dat kan afnemen naarmate de wedstrijd vordert. We trekken toch met een vreemd gevoel naar het stadion. Het zou kunnen dat alle bedenkingen naast de kwestie zijn geweest, maar misschien voelen we na 20 minuten toch al een lichte vorm van irritatie. Ik zal het proberen te verstoppen, maar dat zal niet gemakkelijk zijn.

  "Het is gevaarlijk om te speculeren op een bepaald parcours"

  Roberto Martinez zei gisteren dat winnen geen prioriteit is. Dat begrijp ik. België is niet naar het WK gekomen om te winnen van Engeland, wel om zo ver mogelijk door te gaan. Ik kan er in komen dat je spelers spaart voor wie een schorsing dreigt of spelers die licht geblesseerd zijn.

   

  Maar nog een keer: iedereen gaat er maar van uit dat het beter is om tweede te worden, want in die ene tabelhelft zitten onder meer Brazilië, Frankrijk en Portugal. Maar als ik me niet vergis waren we twee jaar geleden op het EK ook geweldig blij met die tweede plaats in onze groep. Die domme Italianen waren aan de verkeerde kant van de tabel beland, met een match tegen Spanje. Maar het is toch niet zo goed gelopen.

   

  Het is gevaarlijk om te speculeren op een bepaald parcours. Dat biedt niet noodzakelijk zoveel meer garanties dan de andere kant.

   

  Ik wil er toch even op wijzen dat die mogelijke tegenstander in de kwartfinales, want blijkbaar zien we ons al voorbij de 1/8e finales, Nederland heeft thuis gehouden van dit WK, daarna Italië heeft uitgeschakeld in de barrages en onrechtstreeks ook de wereldkampioen naar huis heeft gestuurd. Let dus ook maar op voor die Zweden.

  "Hoe geef je als coach aan om met de handrem te spelen?"

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat de Duivels niet voluit gaan. Een wisselspeler als Batshuayi of Tielemans, die kan toch niet op het veld komen met de instelling: ik moet opletten dat ik het niet te goed doe. Ik zou niet weten hoe zoiets gaat.

   

  Als die spelers misschien hun enige kans krijgen om te spelen, dan zullen ze alles geven om een goeie indruk te maken. Ik weet ook niet hoe je als coach kunt aangeven om een beetje met de handrem te spelen.

   

  Je kunt wel een situatie hebben zoals Frankrijk-Denemarken, waar je op het einde denkt dat een punt goed is voor allebei en waarbij je niet te moeilijk meer gaat doen. Dat is het cynisme van het voetbal. Hier heb je een andere situatie, waarbij de twee ploegen het net wat minder goed willen doen dan de anderen. 

   

  Ik zou zeggen: als Martinez heeft aangegeven dat het een feest moet zijn, laat het dan maar zo zijn. Als je speculeert en calculeert en uit het WK ligt tegen Zweden, dan is je WK 100 procent mislukt.

   

  Als je een mooie zege tegen Engeland boekt en je gaat er uit in de kwartfinales tegen Brazilië na een goeie prestatie, dan heb je een geslaagd WK. Als je dat niet doet en speculeert, dan verhoog je ook de druk op de ploeg voor de komende wedstrijden.

  Peter Vandenbempt