• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Ik heb alle recht om te starten in de Tour"

  Chris Froome staat op het podium in Parijs in juli 2017.

  Chris Froome won vorig jaar zijn 4e Tour.

  Op 7 juli gaat de Tour de France van start in de Vendée. Viervoudig Tour-winnaar Chris Froome zegt in een interview met Sky Sports News dat hij "alle recht" heeft om zijn titel te verdedigen. De Brit van Sky én met hem de hele wielerwereld wacht nog steeds op een beslissing in zijn salbutamolzaak.

  In de Vuelta die hij vorig jaar won, leverde Froome een urineplas af met te hoge salbutamolwaarden. Het geval werd niet gecatalogeerd als een positieve test, maar als een afwijkende test. Froome en zijn entourage wijten de verhoogde waarden aan een fout bij zijn puffer tegen astma of aan een interactie van het geneesmiddel met bijvoorbeeld voeding of uitdroging.

   

  "Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik heb alle recht om te koersen", houdt Froome al maanden vol. Hij kijkt vol vertrouwen uit naar een onderzoek dat dat moet bewijzen.

   

  De zaak beroert al maanden het peloton en zijn volgers. Een pak volk vindt dat de wereldbond UCI Froome aan de kant had moeten zetten. Toch kon hij in mei de Giro winnen. En ook in de Tour wil hij weer uitblinken.

  "Hopelijk heeft dit geen impact op de wedstrijd"

  Vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault ziet het met lede ogen aan en riep het peloton op tot actie. Vorige week vertelde hij dat de Tour-renners moeten staken. Team Sky spreekt van onverantwoorde uitspraken die de veiligheid van Froome in het gedrang brengen.


  Hoe gaat Froome daarmee om en welke ontvangst verwacht hij volgende week in Frankrijk? "Al die jaren hebben we steeds een minderheid in het publiek die niet blij  is om ons te zien, om welke reden dan ook. We zijn altijd goed omgegaan met tegenslagen de voorbije jaren. Die pak je aan op het moment dat ze voorvallen. Hopelijk hebben ze geen impact op de wedstrijd."