• home
 • video
 • pas verschenen

  België-Engeland op WK: Anoul zorgt voor 4-4 in 1954, Platt voor 0-1 in 1990 (VIDEO)

  David Platt verschalkt de Belgische defensie en Preud'homme op het WK 1990.

  David Platt dompelt alle Belgische voetballiefhebbers in rouw op WK 1990.

  Voor de derde keer treffen België en Engeland elkaar op een Wereldbeker: in 1954 in Zwitserland werd het 4-4, in 1990 in Italië zorgde David Platt voor een nationaal trauma in de 1/8e finales (1-0). Herbekijk hieronder die twee beelden uit de oude doos.

  Laatste Belgische zege: in 1936!

  De Belgen en de Engelsen staan in Kaliningrad voor de 32e keer tegenover elkaar. Hun eerste onderlinge duel was in 1908 (2-8 in Brussel), hun laatste in 2012. Welbeck maakte toen tegen Mignolet de enige goal in de oefenmatch in Londen.

   

  De cijfers spreken voor zich: Engeland won 22 keer, België slechts 3 keer, 6 keer was er een gelijkspel. De laatste Belgische zege dateert van 9 mei 1936 (3-2 in Brussel).

  WK 1954, groepsmatch: Engeland-België 4-4

  Op de Wereldbeker van 1954 in Zwitserland eindigde België laatste in groep D met 1 punt. Dat pakte het met een 4-4 tegen Engeland. Anoul bracht België voor, waarna Engeland 3-1 uitliep. Anoul en Coppens zorgden voor 3-3 en verlengingen. Daarin scoorde Engeland voor zichzelf en een owngoal: 4-4.

  WK 1990, 1/8e finale: België-Engeland 0-1

  Het WK 1990 in Italië begon met heel wat gerommel voor de Belgen: good old coach Guy Thys nam in de aanloop over van de ontslagen Walter Meeuws en recordinternational Jan Ceulemans was niet blij dat hij uit de ploeg viel.

   

  Toch was het vertrouwen groot, de ploeg werd hoger ingeschat dan het team dat in 1986 vierde werd. België klopte Zuid-Korea (2-0) en wervelde tegen Uruguay (3-1). In de laatste groepsmatch werd met 2-1 verloren van Spanje, zodat in de 1/8e finale Engeland de tegenstander werd. De Duivels speelden een geweldige match: Ceulemans en Scifo troffen de paal.

   

  In de laatste minuut van de verlengingen sloeg het sportieve noodlot evenwel toe: Gascoigne gooide een vrijschop in de box, waar Platt met een geweldige volley Preud'homme klopte en de droom van heel België verknalde. Meteen erna klonk het laatste fluitsignaal.

  Belga Sport over het doelpunt van Platt: