• home
 • video
 • pas verschenen

  België 1982 achterna: Tunesië moet op dit WK ook 3e doelman inzetten

  Farouk Ben Moustapha moest zich vijf keer omdraaien tegen de Rode Duivels.

  Doelman: het lijkt een vervloekt beroep bij de Tunesiërs. Na eerste doelman Mouez Hassen is nu ook zijn vervanger Farouk Ben Mustapha uitgevallen. Zo is Tunesië nog maar het zevende land dat alle drie zijn doelmannen nodig heeft op een WK. België prijkt sinds 1982 ook op dat lijstje.

  Volgens het FIFA-reglement is het verplicht om drie doelmannen mee te nemen naar een WK, hoewel die derde keuze zelden van de bank komt. Voor het WK in Brazilië probeerden de Noord-Koreanen die regel nog te omzeilen door aanvaller Kim Myong-won in te schrijven als derde doelman, maar dat mislukte.

   

  Tunesïe zal in elk geval blij zijn dat de regel bestaat. Doelman Mouez Hassen viel in de eerste groepswedstrijd tegen Engeland al geblesseerd uit, waardoor Farouk Ben Mustapha tussen de palen stond tegen de Rode Duivels. Maar nu heeft ook die laatste een knieblessure opgelopen.

   

  Voor het laatste WK-duel tegen Panama zal bondscoach Nabil Maaloul dus een beroep moeten doen op zijn derde doelman Aymen Mathlouthi. Voor de zekerheid werd ook Ben Cherifia ondertussen overgevlogen naar Rusland.

  Pfaff, Custers en Munaron komen in 1982 in actie

  Tunesië wordt zo het zevende land in de WK-geschiedenis dat gebruikmaakt van zijn drie doelmannen. Redelijk uitzonderlijk dus, al gebeurt het op dit WK al voor de tweede keer. Ook Saudi-Arabië kwam drie keer met een ander sluitstuk aan de start in zijn drie groepswedstrijden.

   

  Ook België behoort tot een van die zeven landen, want in 1982 stonden zowel Jean-Marie Pfaff als Theo Custers en Jacky Munaron tussen de palen. Pfaff begon aan het toernooi in Spanje als eerste doelman, maar door zijn fratsen naast het veld lag hij niet zo goed in de spelersgroep.

   

  Bondscoach Guy Thys gaf Custers dan maar een kans tegen Polen, een foute gok die resulteerde in een 3-0-nederlaag. Uiteindelijk mocht Munaron zo de laatste wedstrijd van de Duivels keepen tegen de Sovjet -Unie. 

   

  Op het WK in Brazilië schoof Louis van Gaal ook met zijn doelmannen. Jasper Cillessen was de onbetwiste nummer 1, maar voor de strafschoppen in de kwartfinales tegen Costa Rica zette hij plots Tim Krul onder de lat, met succes. Hij pakte twee penalty's. In de troostfinale tegen Brazilië mocht ook Michel Vorm in de slotminuut nog invallen.

  Welke landen gebruikten hun drie doelmannen op een WK?

  • Frankrijk 1978: Jean-Paul Bertrand-Demanes, Dominique Baratelli en Dominique Dropsy
  • België 1982: Jean-Marie Pfaff, Theo Custers en Jacky Munaron
  • Tsjechoslovakije 1982: Zdenek Hruska, Stanislav Seman en Karel Stromsik
  • Griekenland 1994: Antonis Minou, Elias Atmatsidis en Christos Karkamanis
  • Nederland 2014: Jasper Cillessen,  Michel Vorm, Tim Krul
  • Saudi-Arabië 2018: Mohammed Al-Owais, Yasser Al-Mosailem, Abdullah Al-Mayouf
  • Tunesië 2018: Mouez Hassen, Farouk Ben Mustapha en Aymen Mathlouthi (of Ben Cherifia)

  Wat is het nut van de derde doelman?

  Nog niet overtuigd dat het nuttig is om een derde doelman mee te zeulen naar een WK? Sporza Dox dook in de archieven om "de sfeermaker" te duiden.