• home
 • video
 • pas verschenen

  Barcelona int jaarlijks 247 miljoen dollar sponsorgeld, geen club doet beter

  De Japanse internetwinkel Rakuten is de belangrijkste shirtsponsor voor Barcelona.

  De inkomsten van publiciteit voor truitje en stadion zijn inbegrepen.

  Barcelona doet de beste sponsorzaakjes in de voetbalwereld. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes becijferde dat de Spaanse kampioen dit jaar 247 miljoen dollar aan sponsorinkomsten binnenhaalt. Dat is 45 miljoen meer dan Manchester United en 47 miljoen meer dan Real Madrid, de tweede en derde in de lijst.

  De sponsorcijfers waarover Forbes zich boog, omvatten zowel de sponsordeals voor de voetbaloutfit als die voor het stadion. Het blijkt ook dat Barça de enige club uit de top 3 is die haar inkomsten ten opzichte van het vorige seizoen zag stijgen. Barcelona kreeg 15 miljoen dollar meer, United verloor 12 miljoen in 2017 en Real Madrid 16 miljoen. 

   

  Barcelona en Real zijn de enige Spaanse clubs in de top 10, die volledig gedomineerd wordt door de Engelse Premier League-clubs. We vinden er naast Manchester United (202 miljoen dollar) ook Chelsea (135 miljoen), Arsenal (94 miljoen), Liverpool (92 miljoen), Tottenham (81 miljoen) en Manchester City (78 miljoen). Bayern en PSG zijn de vreemde eenden in de bijt.

  Barcelona steekt Real Madrid voorbij qua merkwaarde

  Die hoogste sponsorpositie van Barcelona correspondeert ook met de gestegen waarde van het merk Barcelona. Een studie van  consultancybedrijf Brand Finance berekende dat FC Barcelona qua merkwaarde op 1 staat dankzij de deals met Nike en Rakuten én de sportieve dubbel (titel/beker) op het veld.

   

  Barcelona heeft een merkratio van AAA+, zijn score steeg van 95.4 naar 96.6. De Catalanen gaan zo de hoofdstedelingen van Real Madrid (96.4) voorbij. De top 5 wordt verder gevormd door Manchester United (94.6), Bayern München (93.1) en Liverpool (92.2).

  Top 10 van clubs met meeste sponsorinkomsten (Forbes)

  1. FC Barcelona (Spa): 247 miljoen dollar (212 miljoen euro)
  2. Manchester United (Eng): 202 miljoen dollar (173 miljoen euro)
  3. Real Madrid (Spa): 200 miljoen dollar (171,5 miljoen euro)
  4. Chelsea (Eng): 135 miljoen dollar (116 miljoen euro)
  5. Bayern München (Dui): 121 miljoen dollar (104 miljoen euro)
  6. PSG (Fra): 100 miljoen dollar (86 miljoen euro)
  7. Arsenal (Eng): 94 miljoen dollar (80,5 miljoen euro)
  8. Liverpool (Eng): 92 miljoen dollar (79 miljoen euro)
  9. Tottenham (Eng): 81 miljoen dollar (69,5 miljoen euro)
  10. Manchester City (Eng): 78 miljoen dollar (67 miljoen euro)