• home
 • video
 • pas verschenen

  James Harden (Houston) is voor allereerste keer MVP van NBA-seizoen

  James Hardens bijnaam is "The Beard", hij heeft een fameuze baard hangen.

  James Harden troefde LeBron James en Anthony Davis af.

  Derde keer, goeie keer voor James Harden. De 28-jarige point guard van de Houston Rockets werd voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van het NBA-seizoen. The Beard troefde viervoudig MVP LeBron James (Cleveland) en Anthony Davis (New Orleans) af.

  Harden voegde zich bij Michael Jordan als tweede speler die een seizoensgemiddelde van minstens 20 punten, 8 assists, 5 rebounds en 1,7 steals liet optekenen.

  De man met de fameuze baard - vandaar zijn bijnaam - was topschutter in de Liga, gooide de meeste 3-punters binnen en scoorde in 4 wedstrijden meer dan 50 punten. Met een gemiddelde van 30,4 punten, 8,8 assists en 5,4 rebounds loodste hij Houston naar de eerste plaats van het reguliere seizoen met 65 zeges.

  Houston leek op weg naar de grote NBA-finale, maar daar stak titelhouder Golden State op de valreep een stokje voor.  Harden is nog maar de derde Rocket in de geschiedenis die MVP wordt: Moses Malone (1979, 1982) en Hakeem Olawujon (1994) gingen hem voor.

  James Harden kwam het podium op met zijn moeder.

  James Harden en zijn moeder, "mijn steun en toeverlaat in goedee en slechte tijden".

  "Eindelijk na 4 jaar kloppen op de deur"

  James Harden ging de trofee tijdens de show in Santa Monica ophalen met zijn moeder. "Ik ga niet emotioneel worden, maar zij is mijn steun en toeverlaat in goede en slechte tijden", verklaarde Harden, die geen speech had voorbereid.

   

  "Ik vond dat ik vorig jaar ook had moeten winnen." Toen was Russell Westbrook (Oklahoma Thunder) de beste van het NBA-seizoen, in 2015 was Harden tweede na Stephen Curry (Golden State). "Ik zag dus geen verschil. Als ik zou winnen, zou ik gewoon naar voren treden en proberen mijn appreciatie te tonen voor iedereen die me geholpen heeft."

   

  "De voorbije 4 jaar klopte ik telkens op de deur. Nu is het moment eindelijk daar. Elk jaar probeer je beter voor de dag te komen. Dat ik nu deze trofee vasthoud, betekent heel wat."

   

  Harden kreeg 965 punten en werd 86 keer op de eerste plaats gezet. LeBron James eindigde 2e met 738 punten en 15 eerste plaatsen. Anthony Davis moest met 445 punten zonder topnoteringen tevreden zijn. 

  NBA Awards 2017-2018:

  MVP: James Harden (Houston)
  Lifetime Achievement: Oscar Robertson
  Coach: Dwane Casey (Toronto, nu Detroit)
  Zesde man: Lou Williams (LA Clippers)
  Verdediger: Rudy Gobert (Utah)
  Meeste vooruitgang: Victor Oladipo (Indiana)
  Rookie: Ben Simmons (Philadelphia)

  Beelden van de gala-avond:

  Top 10 van Hardens beste acties in 2017-2018: