• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom slotduels in ronde 1 op hetzelfde tijdstip? Door het Bedrog van Gijon

  Veel woede na het Bedrog van Gijon.

  Vandaag begint op de Wereldbeker de laatste speelronde van de groepsfase. Tot en met donderdag krijgen we telkens 2 wedstrijden om 16u en 20u. Waarom eigenlijk? Voor onze jongere lezers leggen we uit hoe de vork in de steel zit.

  "Bedrog van Gijon"

  Flashback naar 25 juni 1982: op het WK in Spanje werken West-Duitsland en Oostenrijk in Gijon hun laatste groepswedstrijd tegen elkaar af.

   

  Eerder op de dag had Algerije met 3-2 gewonnen van Chili, zodat West-Duitsland en Oostenrijk op voorhand wisten dat een Duitse overwinning met 1 of 2 doelpunten beide landen in de volgende ronde zou brengen. Ten koste van Algerije, dat 3e zou eindigen door een slechter doelsaldo.

   

  Zo gezegd, zo gedaan. Horst Hrubesch scoorde vroeg in de wedstrijd de 1-0. Daarna volgde een beschamende vertoning waarbij de bal schaamteloos en ellendig lang werd rondgetikt. Tot de Schotse ref Bob Valentine een einde aan de wedstrijd floot.

   

  De Algerijnse en Spaanse supporters in het stadion voelden zich bekocht. De Algerijnen zwaaiden met bankbiljetten, de Spanjaarden riepen "fuera, fuera" ("eruit, eruit"). Zelfs een Duitse supporter voelde zich zo in zijn hemd gezet dat hij naar verluidt een Duitse vlag in brand stak.

   

  Algerije diende na het weinig verheffende "Bedrog van Gijon" (ook "de Schande van Gijon") een klacht in bij de FIFA, maar haalde bakzeil. Het gevolg was wel dat de laatste groepswedstrijden na dat WK voortaan op hetzelfde tijdstip moesten plaatsvinden, zodat landen het niet meer op een akkoordje konden gooien.

  "Schoften zijn jullie!"