• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "5x gescoord, maar had ook 15x kunnen zijn"

  Peter Vandenbempt op het WK in Rusland.

  Peter Vandenbempt ontrafelt België-Tunesië en komt tot de vaststelling dat de Rode Duivels een "uitstekende prestatie" geleverd hebben. "Maar Tunesië heeft wel ongelofelijk naïef verdedigd en zo de deur voor de Belgen opengezet", zegt de voetbalcommentator van Sporza.

  De Rode Duivels waren gisteren veel scherper dan tegen Panama en leken er meer klaar voor. Zo'n eerste WK-wedstrijd is toch iets speciaals, gaven de spelers zelf al aan.


  Ja, zelfs voor spelers die al twee grote toernooien meegemaakt hebben en elke week op het allerhoogste niveau spelen onder de stress van te moeten presteren.

   

  Daar hadden ze tegen Tunesië geen last meer van, dat is duidelijk.

  Alles bij elkaar een uitstekende prestatie

  Het was opvallend - want de bondscoach en de spelers waren toch een beetje geagiteerd dat hun overwinning tegen Panama kritisch onthaald werd - dat de spelers en de coach nu overladen werden met lof, maar zelf meteen op de rem gingen staan.

   

  Ze zeiden: "We hebben nog heel veel werk". Dat is tegelijkertijd een beetje vreemd, want als je 2 matchen ver bent in een toernooi zou er toch niet al te veel meer gewerkt moeten worden.

   

  Eden Hazard had het over beslissingen nemen in aanvallende acties, passjes die af en toe wat minder zuiver waren en nog net iets sneller spelen op bepaalde momenten.

   

  Okay, dat lijken mij toch maar details. Ik denk dat het aanvallend - zeker als je wat ruimte krijgt - offensief goed zit bij België.

   

  Er werd ook op gewezen dat er af en toe een beetje verval was, zoals bij de tegendoelpunten, en dat Tunesië alles bij elkaar redelijk wat gevaar kunnen creëren heeft. Maar in de tweede helft had dat vooral te maken met spelen en laten spelen en de misschien wat mindere concentratie bij de Duivels.

   

  Alleen heb je af en toe toch de indruk dat er achterin wel wat mogelijkheden zijn tegen België. Zeker als de Duivels voluit aanvallen en naar voren lopen, valt daar misschien iets te doen voor sterkere tegenstanders dan Tunesië.

   

  Maar alles bij elkaar was het een uitstekende prestatie van België, anders dan tegen Panama.

  5 keer gescoord, maar het had ook 15 keer kunnen zijn

  Het uitgangspunt van Tunesië was anders dan tegen Engeland, waarin het vooral speelde om niet te verliezen. Wij dachten dat Tunesië tegen België de duels zou aangaan, keihard zou verdedigen en strak in de organisatie zou blijven, ook al moest het winnen om in het toernooi te blijven.

   

  Maar het was een soort opendeurdag, moet ik zeggen. Ik heb gehoord dat we dat niet mogen zeggen, maar ik doe het toch: Tunesië heeft ongelofelijk naïef verdedigd, heeft de deur wagenwijd opengezet en zette ongecontroleerd druk.

   

  Daarnaast maakte het ongelofelijk veel individuele fouten. Ik heb hun linksback tijdens de live-uitzending de 12e Rode Duivel genoemd. Hoe die stond te prutsen, dat is zelden gezien op de eindronde van een groot toernooi. En zo waren er nog wel een paar.

   

  Als je tegen de Rode Duivels de deur openzet, dan weet je dat ze fantastisch kunnen voetballen. Dat hebben ze gisteren dan ook gedaan. Op dat vlak roept deze wedstrijd herinneringen op aan de WK-match tegen de VS in 2014 en de EK-wedstrijd tegen Hongarije in 2016: geef België ruimte en het is niet te stuiten.

   

  Dus is de 5-2 een combinatie van de twee: de Tunesiërs waren verdedigend onbegrijpelijk zwak en de Belgen waren outstanding in het aanvalsspel. Dan krijg je een wedstrijd waarin België 5 keer scoorde, maar het had ook 15 keer kunnen zijn.

  Een tweede scenario-Wales is niet echt mogelijk

  Laten we het aan de buitenlandse pers om in te schatten of België een gevaarlijke klant is, een stevige outsider voor de wereldtitel of een favoriet, wat zeker is: deze prestatie is bij het beste dat we op deze Wereldbeker al gezien hebben.

   

  Dit heeft indruk gemaakt in het buitenland. België heeft zijn status onderstreept, want dit heeft de hele wereld gezien: "How België, wat was dat!". Nu kijkt iedereen naar Hazard en Lukaku. Alweer een record erbij trouwens voor Lukaku, die naast Cristiano Ronaldo staat. Je moet het maar doen.

   

  België toont tot wat het in staat is. Enerzijds boezemt België de tegenstand wat angst in, anderzijds is dat een beetje het nadeel, want ik denk niet dat we nog veel landen zullen tegenkomen die zo vriendelijk zullen voetballen als Tunesië.

   

  We moeten wel een klein beetje door de euforie van het land proberen te kijken. Ook na Hongarije werd gewaarschuwd: opgelet, Wales wordt andere koek. Helaas is dat toen niet gebeurd, al heb ik de indruk dat België stappen vooruit gezet heeft en volwassener geworden is. Een tweede Wales is niet echt mogelijk. Denk ik.

  Verwacht een soort B-elftal tegen Engeland

  Donderdag volgt de match tegen Engeland. Ik denk niet dat de Duivels zullen beginnen te rekenen. Helemaal niet. Ik denk wel dat de bondscoach een soort B-elftal zal opstellen en jongens met kleine kwaaltjes of gele kaarten zal laten rusten.

   

  Ik denk dat we Kompany of Vermaelen te zien zullen krijgen en voor het overige een heleboel titularissen op de bank gaan zitten.

   

  Als Engeland erin slaagt om Panama te kloppen, zou dat bij de Engelsen ook misschien wel eens het geval kunnen zijn. En dan krijgen we misschien een klein beetje een gedevalueerde België-Engeland in Kaliningrad.

   

  Maar België zal niet denken: misschien is het interessanter om tweede in de groep te eindigen en zo Brazilië te ontlopen in een latere fase. Neen, zo werkt het niet in het voetbal.

  Peter Vandenbempt