• home
 • video
 • pas verschenen

  Overzicht: Sagan troeft z'n broer af, Stybar is z'n nationale trui kwijt

  Gorka Izagirre.

  In Spanje is de kampioen bekend.

  Niet alleen in België wordt vandaag de nationale trui uitgedeeld, ook in enkele andere landen staat zondag het nationaal kampioenschap op het menu. Op deze pagina bundelen we de resultaten. Opgelet: onder meer in Nederland, Frankrijk en Italië wordt het NK pas volgend weekend georganiseerd.

  Spanje: Gorka Izagirre troeft Movistar-legioen af

  Movistar heeft de laatste jaren een abonnement op de Spaanse kampioenentrui, maar in Benicassim bleef het dit jaar met lege handen achter. Gorka Izagirre (30), ex-Movistar weliswaar, soleerde naar de overwinning. Alejandro Valverde werd 9 tellen later tweede.

  Slovakije: Peter Sagan lost zijn broer af

  Als Peter Sagan eind dit seizoen zijn wereldkampioenentrui verliest, dan heeft hij al een nieuw shirt in zijn kast hangen. Sagan pakte al zijn zesde titel op de weg, na eerdere successen in 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011.

   

  De voorbije jaren was de Slovaakse titel voor Juraj Sagan, maar de broer van de wereldkampioen moest dit jaar vrede nemen met de tweede plaats.

   

  De derde plaats kwam ook van een renner uit het Bora-kamp: Michael Kolar. De Slovaak verraste overigens door na dit kampioenschap zijn afscheid aan te kondigen. "Ik zit op mijn beste niveau, maar dat is niet genoeg om mijn eigen ambities in te lossen", zegt de 25-jarige Kolar, die een functie krijgt in de ploeg.

  Tsjechië: Stybar speelt z'n trui kwijt aan Cerny

  Geen tweede opeenvolgende titel voor Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) in Tsjechië. De ploegmaat van kersvers Belgische kampioen Yves Lampaert moest dit jaar de eer laten aan Josef Cerny van Elkov-Author, die vorig jaar nog 2e werd na Stybar. Ook plaatsen 2 en 3 waren dankzij Jan Barta en Jakub Otruba voor Elkov-Author.

  Polen: Kwiatkowski is weer eigenaar van de Poolse trui

  Michal Kwiatkowski (28) moest deze week zijn Poolse tijdrittitel nog uit handen geven, maar op de weg gaat de trui wel naar de Sky-renner. Het is zijn tweede titel na 2013.

  Verenigde Staten: Jonathan Brown wordt jongste kampioen

  Jonathan Brown (Hagens Berman Axeon) heeft verrassend het nationaal kampioenschap in de Verenigde Staten gewonnen. De 21-jarige renner rijdt in de lokale rondjes weg van zijn medevluchters en kwam solo over de finish. Plaats twee en drie waren voor Carpenter en Rathe.

   

  Brown neemt de kampioenentrui over van Larry Warbasse en is de jongste Amerikaanse kampioen tot nu toe. Na de finish volgde er nog een mooi moment. Jonathan Brown vloog in de armen van zijn oudere broer Nathan Brown, die tijdens de race had opgegeven.

  Nog enkele kampioenen:

  • Noorwegen: Vegard Stake Laengen (UAE Emirates)
  • Portugal: Domingos Gonçalves (Radio Popular)
  • Zweden: Lucas Eriksson
  • Litouwen: Gediminas Bagdonas (AG2R)
  • Roemenië: Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini)
  • Slovenië: Matej Mohoric (Bahrein-Merida)