• home
 • video
 • pas verschenen

  Leekens: "Mijn aandeel op dit WK? Slechts 5 procent"

  Georges Leekens vindt dat zijn voormalige poulains volwassen zijn geworden.

  Georges Leekens vindt dat zijn voormalige poulains volwassen zijn geworden.

  België speelde gisteren de pannen van het dak tegen Tunesië, 2 landen waar Georges Leekens nog als bondscoach aan het roer heeft gestaan. In de Zevende Dag was Leekens vandaag erg lovend over de geleverde prestatie van de Belgen. "Dit was topniveau, en Lukaku en Hazard waren subliem." 

  Georges Leekens heeft nu al flink wat passages als bondscoach achter de rug, de meest recente liep deze week nog (onverwachts) ten einde. De voormalige Belgische bondscoach heeft dus voldoende tijd om het WK voetbal op de voet te volgen.

  "De 23 Belgische spelers zijn zo gefocust, ze zijn een familie"

  Dat Duitsland en Brazilië nog niet top zijn, ziet iedereen, maar wat is er Leekens nóg bijgebleven van dit WK? "Alle matchen van de Belgen! De match tegen Tunesië was echt topniveau. Lukaku en Hazard waren bovendien subliem. Net als flankspelers Carrasco en Meunier, op wie er al veel kritiek is geweest."

   

  "Maar natuurlijk ook het fenomeen Ronaldo. De manier waarop hij die doelpunten maakt, die vrije trap bijvoorbeeld op het laatste moment tegen Spanje, schitterend."

   

  "Grote voetballers zijn er op de grote momenten. De grote momenten van de Belgen zullen er ook nog komen. Die 23 spelers zijn nu zo gefocust, ze zijn een familie. Hopelijk hebben ze vandaag een goede barbecue, en kunnen ze vanaf morgen weer vlammen."

  De doelpunten van Ronaldo waren voor Leekens een van de hoogtepunten van het WK.

  De doelpunten van Ronaldo waren voor Leekens een van de hoogtepunten van het WK.

  Leekens: "Spelers als Lukaku maken zichzelf"

  In een niet zo ver verleden verruilde Leekens zijn ambt als bondscoach in voor een job als trainer van Club Brugge. Toen liet hij zijn befaamde uitspraak "het werk is voor 90 procent af" optekenen. Wat is zijn aandeel nog in de spelersprestaties op dit WK?

   

  "Slechts 5 procent. Deze jongens heb ik getraind tussen 2010 en 2012. Toen waren ze nog heel jong, tussen 19 en 22 jaar, en nu zijn ze gegroeid. Die spelers maken zichzelf, ze zijn volwassen geworden en ze hebben veel ambitie."

   

  "Het voorbeeld bij uitstek is Romelu Lukaku, die naar Manchester United gehaald wordt door de trainer die hem bij Chelsea niet moest hebben. Dat zegt alles."

   

  "Maar Lukaku speelt ook zo goed dankzij de spelers rond hem. Die jongens zijn nu allemaal extreem hongerig. De woede van Courtois bij de 5-2 (tegen Tunesië) was tekenend."

  Romelu Lukaku scoort de 3-1 tegen Tunesië.

  Romelu Lukaku scoort de 3-1 tegen Tunesië.

  Roberto Martinez speelt goed in op de behoeftes van de spelers en is overal aanwezig

  Wat vindt Leekens eigenlijk van het werk van Roberto Martinez, de huidige bondscoach van de Rode Duivels?

   

  "Hij is een coach die de groep goed samen houdt. Hij speelt goed in op de behoeftes van de spelers en is overal aanwezig. Hij heeft zich ook goed geïntegreerd, want hij woont in België. Er zijn niet veel (buitenlandse) bondscoaches die dat kunnen zeggen."

   

  "Ook zijn beslissing om zijn spelers te laten rusten vond ik terecht. De medische testen zullen wel aangetoond hebben dat rust noodzakelijk was."

  Georges Leekens als bondscoach van de Rode Duivels.

  Georges Leekens als bondscoach van de Rode Duivels.

  "De Hongaarse bond wilde meteen resultaat, terwijl ik iets probeerde op te bouwen"

  Leekens werd dinsdag na 7 maanden plots aan de deur gezet als bondscoach van Hongarije.  Wat is er gebeurd?

   

  "In de recentste interlandperiode hadden we 4 vriendschappelijke wedstrijden, en ik heb die gebruikt om structuur in de ploeg te brengen. We speelden ook tegen 2 landen die op het WK aanwezig waren, zoals Tunesië."

   

  "Ik probeerde daar iets op te bouwen, maar de bond wilde direct resultaat. Dus daar kreeg ik maandag dan een slecht telefoontje over. Nu ga ik volgende week wel nog eens terug naar Hongarije, want ik wil de verworven informatie nog doorgeven."

  Bekijk de passage van Leekens in de Zevende Dag hier

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.