• home
 • video
 • pas verschenen

  Brys en Van Zandweghe pakken brons op WB roeien in Linz

  Na de kwalificaties moest het Belgische roeiersduo nog herkansen.

  Na de kwalificaties moest het Belgische roeiersduo nog herkansen.

  Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben in Oostenrijk vandaag een bronzen medaille gehaald bij de lichte dubbeltwee op de 2e manche van de Wereldbeker. Drie weken na hun zilveren plak op de 1e WB-manche in Belgrado halen de 2 dus opnieuw een medaille op een Wereldbeker.

  Voor het eerst leidt een Belgisch duo op de Wereldbeker roeien

  Vrijdag grepen Tim Brys en Niels Van Zandweghe nog nipt naast de directe kwalificatie voor de halve finales in Linz, maar na een 2e plaats in de herkansingen konden de 2 Belgische roeiers zich alsnog plaatsen. 

   

  Het Brugs-Gentse duo had vandaag in de finale dus niets te verliezen. Na een lastige wedstrijd stelden zij met een verschroeiende eindsprint hun 2e opeenvolgende WB-medaille veilig.

   

  Brys en Van Zandweghe zorgden zo ook meteen voor een primeur voor het Belgische roeien, want na de race mochten de 2 de gele leiderstrui in ontvangst nemen van Patrick Rombaut, de voorzitter van de FISA scheidsrechtercommissie, wat betekent dat het duo nu leidt in het World Cup-klassement.

  Brys en Van Zandweghe pakken 3 weken na zilver, nu ook brons op een Wereldbeker.

  Brys en Van Zandweghe pakken 3 weken na zilver, nu ook brons op een Wereldbeker.

  Claes: "Die eerste plaats is het gevolg van het hoge niveau dat Tim en Niels de voorbije weken konden aanhouden."

  Frank Claes, de coach van het duo, was erg trots op de prestatie van zijn roeiers, en wijst vooral op de regelmaat van Brys en Van Zandweghe.

   

  "Die eerste plaats is het gevolg van het hoge niveau dat Tim en Niels de voorbije weken konden aanhouden. Van de top 5 in die A-finale waren zij trouwens de enige dubbeltwee die ondanks hun tweede snelste tijd van alle teams in de voorwedstrijden toch naar de herkansing werden verwezen."

   

  "Zij botsten daarin op de Italianen Oppo Ruta, die dus ook deze A-finale domineerden. Knap toch hoe Niels en Tim zich herstelden van die extra race, waarin ze ook voluit moesten gaan."

  Tim en Niels zijn veruit de jongste finalisten hebben dus een grotere groeimarge

  Claes is hoopvol, maar blijft nuchter in zijn vooruitblik naar de laatste wereldbekermanche. "Tim en Niels zijn veruit de jongste finalisten en hebben dus een grotere groeimarge."


  "Half juli starten we in de derde en laatste World Cup regatta, die in Luzern wordt geroeid. Zonder ons te focussen op die leiderstrui hopen we vooral dat we de positieve lijn op de Rotsee verder kunnen doortrekken."