• home
 • video
 • pas verschenen

  Beslissen gele kaarten (of lottrekking) donderdag over groepswinnaar?

  Vertonghen kostte ons al een fair play-punt.

  Vertonghen kostte ons al een fair play-punt.

  Bij het ingaan van de slotmatch van de groepsfase is het (doel)saldo van België en Engeland over de hele lijn gelijk. Als de Rode Duivels en Engeland donderdag gelijkspelen, beslist de fair play-rangschikking wie groepswinnaar wordt.

  De Panamese tegengoal van Felipe Baloy tegen Engeland kan een voetnoot lijken in de monsterzege van Engeland, maar het kan toch verstrekkende gevolgen hebben.

   

  Door dat tegendoelpunt is het doelsaldo van de Rode Duivels en Engeland exact hetzelfde: 8 goals gemaakt en 2 doelpunten tegen. Bij een gelijkspel komende donderdag rijst dan ook de vraag: "Hoe wordt de groepswinnaar bepaald?".

   

  Wel, als de criteria van het aantal punten en doelsaldo helemaal gelijk blijven, bepaalt het fair play-klassement wie groepswinnaar wordt.

   

  Voorlopig heeft Engeland daar een streepje voor: enkel Walker en Loftus-Cheek kregen tot dusver een geel karton onder hun neus geschoven. Bij België verkeren er drie spelers in geel gevaar: Vertonghen, Meunier en De Bruyne gingen tegen Panama in het boekje. België heeft dus voorlopig 3 minpunten, Engeland maar 2.

  Het volledige fair play-klassement:

  • Gele kaart: - 1 punt
  • Indirecte rode kaart: - 3 punten
  • Directe rode kaart: - 4 punten
  • Gele kaart én directe rode kaart: - 5 punten

  Of gaan we gewoon lotjes trekken?

  En wat als we donderdag zelfs op basis van fair play geen sikkepit onderscheid zien tussen België en Engeland? Dan wordt de groepswinnaar bepaald door lottrekking door een FIFA-bobo. 

   

  Mocht dat scenario bewaarheid worden, hopen de Rode Duivels misschien wel dat 'Engeland' als groepswinnaar geloot wordt. Volgens analist Wim De Coninck is het gunstiger om tweede te worden in de groep, om zo de reistijd bij de volgende wedstrijd(en) te beperken.