• home
 • video
 • pas verschenen

  WK-debutant (die Rakitic beledigde) is de baas in België - Tunesië

  Jair Marrufo (rechts) leidt zijn eerste match op een WK.

  Jair Marrufo (rechts) leidt zijn eerste match op een WK.

  De Rode Duivels krijgen vanmiddag een Amerikaanse WK-debutant als scheidsrechter. De 41-jarige Texaan Jair Marrufo heeft vooral heel wat nationale ervaring, maar in eigen land is hij geen onbesproken figuur.

  Marrufo floot zich als jongeling snel een weg naar het hoogste niveau in de Verenigde Staten, met een bekroning tot scheidsrechter van het jaar in 2008 als orgelpunt.

   

  Een jaar later werd zijn opmars gestuit. Hij kwam in opspraak nadat hij na een match een  truitje van Cuauhtémoc Bravo Blanco - ja, dé Blanco van de Blanco Bounce - in ontvangst zou genomen hebben.

   

  Enkele maanden later werd Marrufo na tegenvallende prestaties voor de rest van het seizoen op non-actief geplaatst. Als klap op de vuurpijl zag hij het WK 2010 in Zuid-Afrika in rook opgaan.

  We hadden een discussie waarin de scheidsrechter me beledigde. Hij probeerde zichzelf belangrijker te maken dan ik.

  Ivan Rakitic

  Niet bevreesd van fysiek contact

  Met de Olympische Spelen in Peking, twee MLS Cup-finales, de Copa America in 2016 en als videoscheidsrechter op de Confederations Cup vorig jaar kan Marrufo enkele mooie adelbrieven voorleggen, maar er verscheen recent nog een tweede smet op zijn blazoen.

   

  In een vriendschappelijke Clasico voor aanvang van het afgelopen seizoen in Miami haalde Maruffo de woede van Ivan Rakitic op zijn hals. Na een Catalaanse fout was er een klein fysiek contact tussen de Kroatische middenvelder en de scheidsrechter. Na afloop fulmineerde Rakitic dat de scheidsrechter hem tot
  drie keer toe beledigd had.

   

  "We hadden een discussie waarin de scheidsrechter me beledigde. Hij probeerde zichzelf belangrijker te maken dan ik. Daar kan ik gewoon niet tegen", was Rakitic niet mals voor de Amerikaanse scheidsrechter.

  Amerikaanse en Salvadoraanse vlaggenman

  Jair Maruffo wordt straks langs de zijlijn bijgestaan door zijn landgenoot Corey Rockwell en Juan Zumba uit El Salvador.