• home
 • video
 • pas verschenen

  Shaqiri over gebaar na goal: "Ik wil er niet over praten"

  De doelpuntenvieringen van Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri tijdens Servië-Zwitserland hebben wat stof doen opwaaien. De spelers in kwestie benadrukken dat ze niemand wilden provoceren. "Voetbal is emotie, meer niet."

  Servië-Zwitserland was voor Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri een bijzondere wedstrijd. Xhaka en Shaqiri hebben allebei Albanees-Kosovaarse roots, terwijl Servië al jarenlang de aartsrivaal is van Kosovo. De twee landen vochten eind jaren 90 een oorlog uit en veel Serviërs beschouwen Kosovo nog steeds als een Servische provincië.

   

  Dat uitgerekend Xhaka en Shaqiri Zwitserland over de streep trokken tegen Servië maakte dus heel wat emoties los, niet het minst bij de spelers zelf. Allebei vierden ze hun doelpunt door het "Doppeladler"-gebaar te maken. Daarmee verwezen ze naar de dubbelkoppige adelaar uit de Albanese vlag.

  "Voetbal is emotie"

  Na de wedstrijd wilde Xherdan Shaqiri niet veel kwijt over de vieringen. "Ik denk eraan, maar ik wil er niet over praten", sprak hij. "Voetbal is emotie. Jullie hebben allemaal gezien wat ik deed. Het waren pure emoties. Ik ben blij dat ik gescoord heb, meer niet. Het gaat niet om politiek, maar over voetbal."

   

  Ook Xhaka benadrukte dat hij niet wilde provoceren. "Dit was geen gebaar naar de tegenstanders. Zij interesseren me niet. Deze wedstrijd was erg bijzonder voor mij. Duizenden mensen hebben me de laatste dagen berichtjes gestuurd. Deze zege is voor hen en voor de mensen uit het land van mijn ouders."

   

  Bondscoach Vladimir Petkovic, zelf een Bosnische Kroaat, bleef op de vlakte. "Ik heb hier niets over te zeggen. Ik vind wel dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. We moeten focussen op het voetbal en ver wegblijven van politiek."

   

  De Servische bondscoach Mladen Krstajic trad Petkovic bij. "Ik hou me bezig met voetbal en niet met politiek."

  Bekijk de doelpunten:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.