• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Herhaalt de geschiedenis zich? Dan wordt het straks 1-1

  Zestien jaar geleden kruisten België en Tunesië al eens de degens op een WK. Toen werd het 1-1, al kon dat even goed een nederlaag geweest zijn als de VAR al had bestaan. Krijgen we straks weer een fabelachtige vrijschop om de oren? En wie neemt Wilmots' rol over?

  Hadden we met een VAR verloren in 2002?

  Ook in 2002 speelden de Rode Duivels hun tweede WK-match tegen Tunesië. Na een gelijkspel tegen Japan in de openingsmatch konden bondschoach Waseige en zijn Duivels zich geen nederlaag veroorloven in het Japanse Oita tegen de Noord-Afrikanen.

   

  Marc Wilmots had alvast geen zin in een vroegtijdige terugreis, want in de 13e minuut zette hij de Belgen op voorsprong. Na voorbereidend werk van Strupar stond Das Kampfschwein op de juiste plaats. Het was de snelste tegengoal van de Tunesiërs op een WK. Tot Harry Kane Wilmots afgelopen maandag in de elfde minuut die statistiek ontnam. Doet Lukaku straks nog beter?

   

  Lang duurde het feestje overal te lande niet, want vier minuten later liet Bouzaiène Geert De Vlieger achter een perfect getrapte vrijschop grabbelen (bekijk het pareltje hieronder). We durven betwijfelen of zelfs Courtois die bal uit zijn kooi zou geranseld hebben. Hopelijk beleven we straks geen akelige flashback.

   

  Het had er zelfs nog erger uitgezien als er in 2002 sprake was geweest van een VAR. Nog in de eerste helft tikte Eric Deflandre de voet van Mourad Melki aan in het strafschopgebied, maar de Australische scheidsrechter had geen extra paar ogen en wuifde het protest weg.

   

  In een wedstrijd die voorts als een mager beestje bestempeld kan worden, kwamen Sonck en Wilmots nog dicht bij de winnende treffer, maar het gelijkspel bleef op het scorebord staan.

  Bekijk de hoogtepunten van Tunesië - België op het WK 2002

  Ook in oefenmatchen scoorden Duivels maar één keer

  Naast die WK-match speelden België en Tunesië twee oefenmatchen tegen elkaar. In 1992 leden de Rode Duivels een 2-1-nederlaag, na een owngoal van de betreurde debutant Régis Genaux.

   

  Ook vier jaar geleden, in de uitwuifwedstrijd van de Belgen voor het WK in Brazilië, toonden de Tunesiërs zich een stug blok. Op een avond waar de 45 minuten durende apocalyptische regenbui  boven het Koning Boudewijnstadion interessanter was dan de match zelf, zorgde invaller Dries Mertens pas in de voorlaatste minuut voor de 1-0-zege.