• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanthourenhout: "Jasper Stuyven wordt Belgisch kampioen"

  Sven Vanthourenhout verwacht geen veldrijder op het hoogste schavotje in Binche

  Sven Vanthourenhout verwacht geen veldrijder op het hoogste schavotje in Binche

  Zondag wordt het BK wielrennen op de weg afgewerkt in en rond Binche. Traditiegetrouw staan er een hele rits veldrijders aan de start van dat BK, maar toch is het al van Sven Vanthourenhout geleden (2003 en 2008) dat er nog eens een veldrijder op het podium stond. "Ik was 2 keer ontgoocheld, want ik had 2 keer het gevoel dat ik kon winnen".

  Belgisch bondscoach veldrijden Sven Vanthourenhout was altijd al een cyclocrosser die graag op de weg koerste. "Ik wilde daar al van bij de jeugd iets laten zien. En als je op een BK iets wilt presteren, en daar dan ook in slaagt, dan is dat wel leuk natuurljik."

  "In 2003 had ik het gevoel dat de titel me net ontglipt was"

  Als veldrijder is het wel niet evident om, na een drukke winter, plots op de weg te gaan presteren. "Inderdaad, maar mijn deelname kwam niet uit de lucht vallen. Als het parcours me lag, was ik daar op al voorhand bewust mee bezig. "


  "Als veldrijder maak je een planning op in februari en maart. Ik wist waar het BK was en hoe het parcours er uit zag. Als dat me beviel, dan maakte ik daar een doel van in mijn voorbereiding." 

   

  En voor Vanthourenhout was dat doel dan het podium. "Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar het is me maar 2 keer gelukt. Eerst in Vilvoorde in 2003 (waar hij 3e werd) en dan in Knokke in 2008 (waar hij op plaats 2 strandde). Ik was 2 keer ontgoocheld, want ik had 2 keer het gevoel dat ik kon winnen."


  "Toen Geert Omloop in 2003 kampioen werd, eindigden Jurgen Van Golen en ikzelf,  allebei rijdend bij Quick-Step, op 2 en 3. Dan weet je dat je het als ploeg niet goed hebt aangepakt. Die dag heb ik echt het gevoel gehad dat de titel me maar net ontglipt was."

  Vanthourenhout tijdens het BK 2003 in Vilvoorde.

  Vanthourenhout tijdens het BK 2003 in Vilvoorde.

  "Met het palmares van Boonen zijn gemiste kansen makkelijker te verdoezelen"

  In 2008 eindigde Vanthourenhout andermaal op het podium. Na een spurt met 30 à 40 renners moest hij jonkie Jürgen Roelandts maar een banddikte voor zich dulden. Niko Eeckhout werd toen 3e. 

   

  "Knokke was een ander geval. Als je de luchtbeelden bekijkt, zie je dat ik effectief de snelste spurt rijdt van het peloton. Uiteindelijk kom ik slechts 5 centimeter te kort op Jurgen Roelands."

   

  "Achteraf gezien was een podiumplek wel mooi, maar op dat moment overheerste de teleurstelling, want door een val van Wouter Weylandt op 200 meter van de aankomst heb ik mijn sprint moeten onderbreken."

   

  Speelde het gebrek aan koerservaring op de weg hem dan geen parten? "Nee, het was gewoon een samenloop van omstandigheden. Iedere renner maakt in zijn carrière wel eens een fout. Bij mij viel dat natuurlijk op, want zoveel kansen op een prijs heb ik niet gehad."

   

  "Als je het palmares van een Tom Boonen hebt, zijn die gemiste kansen natuurlijk makkelijker te verdoezelen."

  De eindstrijd op een BK wordt altijd gekleurd door kwaliteitsvolle renners

  Sven Vanthourenhout (rechts) op het BK-podium van 2003, met Van Goolen (links) en winnaar Omloop.

  Sven Vanthourenhout (rechts) op het BK-podium van 2003, met Van Goolen (links) en winnaar Omloop.

  "Je kunt favorieten noemen voor Binche, maar geen topfavorieten"

  Op het Belgisch kampioenschap zondag in Binche verwacht Vanthourenhout een "open kampioenschap". 

   

  "Je kan favorieten noemen, maar geen topfavorieten. Iedereen is in goeden doen, en
  België heeft ook veel goeie, en sterke (jonge) renners, maar het is niet zo dat er daar op dit moment iemand boven uit steekt."

   

  "We hebben de jaren van Boonen en Gilbert gekend, en met Greg Van Avermaet  heb je een topper die nog steeds op zoek is naar zijn 1e titel. Maar daarnaast zit je met een waaier aan steengoede renners als Stuyven, titelverdediger Naesen, en ook Vanmarcke die nog altijd die eerste grote zege wil. Er zijn jongens genoeg die koers willen en zullen maken."

   

  "De 2 grote blokken, Quick-Step en Lotto Soudal, hebben wel rappe jongens, maar geen rassprinters meer in de ploeg. Een open koers dus, met een open finale. "

   

  "En de eindstrijd op zo'n BK wordt altijd gekleurd door kwaliteitsvolle renners, dus dat zal nu niet anders zijn."

  "Veldrijders Tim Merlier en Gianni Vermeersch kunnen perfect top 10 rijden op het BK"

  Welke verwachtingen heeft de Belgische bondscoach van "zijn" veldrijders? Zijn er cyclocrossers die zondag potten kunnen breken?

   

  "Er zijn er een aantal met serieus wat wedstrijdkilometers in de benen. Wie zich dan vooraan gaat tonen, dat zullen we dan wel zien. Wout Van Aert zal er ongetwijfeld bij zijn in de finale, maar om te winnen heeft hij te weinig koersen op de teller. "

   

  "Ook Tim Merlier en Gianni Vermeersch kunnen ver raken. Zij kunnen perfect top 10 rijden op het Belgisch kampioenschap."

  Wout van Aert neemt Romain Bardet op sleeptouw in de Strade Bianche.

  Wout van Aert neemt Romain Bardet op sleeptouw in de Strade Bianche.

  "Koersinzicht is heel belangrijk op het Belgisch kampioenschap"

  Noch Van Aert, noch Vermeersch of Merlier staat met een sterk team aan de start in Binche. Welke tactische raad geeft Vanthourenhout hen? "Op het BK is het heel belangrijk dat je de wedstrijdsituatie goed leest. Ik was nooit een hardrijder zoals Van Aert, maar dat koersinzicht, dat had ik wel in me."


  "Op zo’n plaatselijk circuit moet je voortdurend attent zijn, en op de juiste momenten je krachten ontplooien. In dat opzicht schat ik Merlier en Vermeersch wel vrij hoog in."


  Dat het geaccidenteerde parcours in Binche veldrijders meer kans geeft op de titel, gelooft Vanthourenhout niet. "Het is wel een parcours waardoor ze zich in de kijker kunnen rijden, maar in de finale van zo’n wedstrijd komt het er enkel op aan welke veldrijder het meeste wegrenner is. En Van Aert, Vermeersch en Merlier, dat zijn mannen die er staan op de weg."

  Mijn pronostiek? Jasper Stuyven wordt kampioen

  Pronostiek Sven Vanthourenhout

  1. Jasper Stuyven

  2. Sep Vanmarcke

  3. Sean De Bie

   

  "Ik heb het de laatste tijd echt gevolgd, en bijvoorbeeld wedstrijden zoals Dwars door het Hageland bekeken. Daarom geef ik Jasper Stuyven een  grote kans op de titel."

   

  "Stuyven zal er heel erg op gebrand zijn om kampioen te worden. Hij heeft vorig jaar ook een kans gemist. Daarom zet ik hem op 1. Vanmarcke gaat er ook weer dicht bij zijn, en Sean De Bie rijdt de laatste tijd uitstekend, dus die zet ik op 3."