• home
 • video
 • pas verschenen

  Droevige Mulder: "Dit is geen nederlaag, maar een vernedering voor Messi"

  Er was geen coaching op en naast het veld, stelde het Sporza-panel vast.

  "Als dit zo afloopt, stopt Messi", weet Degryse.

  Voetbalminnend Argentinië is in rouw na de zware 0-3-nederlaag tegen Kroatië op het WK. De prestatie was schabouwelijk, Messi onzichtbaar. Argentinië heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Onze analisten in de Sporza-villa keken met veel ongeloof toe: "Dit is geen nederlaag, maar een soort vernedering en ik denk dan aan Messi", vatte Mulder het samen. 

  Jan Mulder serveerde Argentinië volledig af: "Als Messi nu nog terugkomt en het WK wint, dan spreken we van een mirakel. Dat lukt niet meer. En dat vind ik een verdrietig idee."

   

  Heleen Jaques legde de vinger op de wonde: "Als team was het te weinig. Heel veel stilstaan, weinig beweging. Messi maakte helemaal op het einde eens een actie met snelheid, maar dat zagen we de hele match niet."

   

  Marc Degryse keek naar de Argentijnse coach, die door Jan Mulder wordt weggezet als een nachtclubportier: "De Kroatische trainer, Zlatko Dalic, wint het duidelijk van Jorge Sampaoli. Die heeft een grote reputatie met Chili en Sevilla. Dalic werkte vooral in de Emiraten en Saudi-Arabië en kennen we eigenlijk niet. Hij nam over in oktober. Hij zet zijn tegenstander voor schut. Zijn ingrepen, onder meer met Brozovic in het middenveld, zijn belangrijk geweest."

  "Flater van Caballero was om uit je vel te springen van amateurisme"

  De blunder van de Argentijnse keeper Caballero was het begin van het einde voor Argentinië. Hij trapte een terugspeelbal lompweg in de voeten van Rebic. Mulder: "Dit getuigt van een grote arrogantie wat betreft zijn traptechniek. Hij kan dat niet en riskeert het toch. Het was niet de eerste keer in deze match. Hij permitteert zich daar een soort Messi-boogballetje. Waarom doet hij dit? Hij is geen voetballer. Dat moet je van jezelf weten. Dit is om uit je vel te springen van de enorme hoeveelheid amateurisme."

   

  "We hebben al wat gezien van de doelmannen de laatste weken", viel Degryse in. "Flaters in de halve finale en de finale van de Champions League, De Gea bij Spanje."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Na de 0-1 ging Argentinië als kinderen tekeer"

  Na de 0-1 werd de al moeilijke match nog wat moeilijker. De Argentijnen vielen als los zand uit elkaar, er was helemaal geen sprake meer van een systeem. Dat begrepen ze niet aan de Sporza-tafel. Degryse duidde het opvallend: "Modric mag scoren, omdat Argentinië in een 5-0-5 speelt. Het was chaos bij Argentinië, er zat geen lijn meer in. Sampaoili nam alle risico's door Higuain en Dybala in te brengen, het middenveld lag helemaal open."

   

  "Mesa verloor de bal in het middenveld. De 5 verdedigers bleven gewoon staan, niemand stapte uit en iedereen wachtte maar af. Dat is onwaarschijnlijk. Het schot van Modric is dan wel pure klasse."

   

  Het gebrek aan coaching langs de kant en op het veld viel Degryse op. "Je moet ook een plan-B hebben als coach. Sampaoli had dat niet over de 2 wedstrijden."

   

  Mulder trad hem bij: "Als het 0-1 is, heb je nog alle kans. Maar dan va-banque spelen, dan doen beginnelingen. Messi en de coach zouden moeten denken: "We blijven kalm in het systeem, of wat ze dan ook spelen, en gaan niet als kinderen tekeer.""

   

  Opvallend: Mulder schreeuwde 4 jaar geleden nog "Fuck the system", maar verdedigt nu het systeem. "Omdat er net geen systeem inzat", onderstreepte Degryse. "Dat is het mooiste bewijs dat er toch ergens een idee moet achter zitten. Je kan niet zeggen: we gaan met Messi en de rest doet maar wat."

   

  "Het is een droevige avond voor Messi, Argentinië en ook voor het voetbal dat zo'n ster zo'n afgang moet beleven", besloot Degryse.

  "Carrière van Messi blijft onvoltooide symfonie"

  Op de vraag van presentator Karl Vannieuwkerke of de carrière van Messi een onvoltooide symfonie zal blijven, antwoordt de tafel volmondig "ja". Mulder: "Het is heel erg. Sterker nog: ik denk dat hij heel lang nodig heeft om hierbovenop te komen. Dit wordt een zwart gat."

   

  Degryse kondigde het einde aan: "Als dit zo afloopt, dan stopt hij met het nationale ploeg." Mulder meende ook dat zijn seizoenbegin bij Barcelona in het gedrang komt. Maar dat weerlegde Degryse: "Dat is iets helemaal anders. Daar straalt hij veel meer plezier en geluk uit dan in deze trui."

   

  Wat het voor Messi nog pijnlijker maakt, is dat zijn grote rivaal Ronaldo er met Portugal helemaal staat. De spits van Real scoorde al 4 keer op dit WK. Jaques: "Het verschil tussen de 2 is immens. Tegen IJsland liep Messi iets meer dan 7 km. Dat is niets over 90 minuten. Hij straalt geen plezier uit. Het is precies allemaal van moeten. Hij móét die verantwoordelijkheid dragen, maar heeft nu zoiets van "Ach"."

   

  "Ik ben eerder een Ronaldo-fan, omdat die er zal staan op de grote momenten.  Als Messi zijn penalty tegen IJsland omzet, is het eigenlijk niet zo erg. Maar hij mist. Ronaldo komt soms wel hautain over, maar hij speelt en beleeft het spelletje. Hij zit in een gameboyspel en denkt: "Kom maar op, ik zal jullie allemaal verslaan"."

  Als dit zo afloopt, dan stopt Messi met de nationale ploeg

  Marc Degryse

  Bekijk de volledige nabespreking van Argentinië-Kroatië:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.