• home
 • video
 • pas verschenen

  Wordt Manu Lecomte vannacht de tweede Belg in de NBA?

  Manu Lecomte

  Manu Lecomte wacht in spanning de draft af.

  Vannacht neemt Manu Lecomte deel aan de NBA-draft. In de draft kunnen NBA-teams de beste jonge basketballers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie voor universiteiten aantrekken.

  Uitblinker in de NCAA

  De 22-jarige Brusselaar Manu Lecomte maakte de laatste jaren furore in de NCAA, de Amerikaanse basketbalcompetitie voor universiteiten. 

   

  De, naar basketbalnormen, kleine Lecomte (1,80m) speelt al vier jaar bij Baylor University in de NCAA. Dit seizoen speelde hij gemiddeld 34,1 minuten per wedstrijd en daarin was hij goed voor gemiddeld 16,2 punten, 3,7 assist en 2,2 rebounds. Cijfers waarmee hij meermaals uitblonk bij zijn team.

  De NBA-draft

  Aan de NBA-draft zijn heel wat regels verbonden. Zo kunnen enkel spelers die 22 jaar oud zijn in aanmerking komen om geselecteerd te worden door een NBA-team. Zij worden dan automatisch ingeschreven voor de draft als hun universitaire studies afgelopen zijn.

   

  Er kunnen echter ook spelers geselecteerd worden die niet uit een universiteitsteam komen en in het buitenland actief zijn. Voorbeelden uit het verleden daarvan zijn Dirk Nowitzki (in 1998), Pau Gasol (in 2001), Tony Parker (in 2001) en Yao Ming (in 2002).

   

  Een loting bepaalt welk team als eerste een speler mag kiezen in de draft. Dit jaar zijn het de Phoenix Suns die als eerste van 30 NBA-teams iemand mogen selecteren. Na de draft zijn er work-outs gepland, waarbij de spelers voor het eerst getest worden door hun teams.

  60 spelers, 2 ronden

  Er worden 60 spelers geselecteerd in twee ronden. De spelers die in de eerste ronde worden gekozen, krijgen zo goed als altijd een tweejarig contract aangeboden.

   

  De spelers die in de tweede ronde worden geselecteerd, krijgen vaak een contract van korte(re) duur. Spelers die niet worden gekozen, krijgen vanzelfsprekend geen contract bij een NBA-team.

  Maakt Lecomte een kans?

  Lecomte maakt een kans, al zal het nipt worden. Er wordt verwacht dat hij in de tweede ronde wordt gekozen of net uit de boot valt. Al gaf de point-guard eerder al aan niet langer van de NBA te dromen, maar er wel zijn doel van te maken.

  Lecomte kan de 2e Belg worden in de NBA na Didier Mbenga

  Als Manu Lecomte vannacht door een NBA-team gekozen wordt, zal hij de tweede Belg zijn in de NBA na Didier Mbenga. Mbenga was van 2004 tot 2011 actief in de NBA en werd in 2009 en 2010 kampioen met de LA Lakers.

   

  Ook Hervelle ging hem al voor als speler in de NBA. Hij werd in de draft van  2005 gekozen door Denver, maar kwam er nooit in actie.

  Didier Mbenga

  Didier Mbenga speelde van 2008 tot 2010 voor de LA Lakers.