• home
 • video
 • pas verschenen

  Omstreden pijnstiller Tramadol vanaf 2019 verboden in peloton

  Peloton tijdens de Ronde van Frankrijk.

  De discussie over Tramadol leeft al enkele jaren binnen het peloton.

  De UCI zet Tramadol vanaf 1 januari op de lijst met verboden producten. De pijnstiller, die wijdverspreid zou zijn in het peloton, heeft enkele kwalijke bijwerkingen zoals duiziligheid en vermoeidheid en zou daardoor valpartijen in de hand werken.

  Het MPCC, de beweging voor geloofwaardig wielrennen, is al enkele jaren vragende partij om Tramadol op de verboden lijst te zetten. De discussie rond de pijnstiller kwam op gang nadat in het voorjaar van 2014 opvallend veel renners tegen de vlakte gingen. Volgens enkele ploegartsen lag de oorzaak bij het gebruik van Tramadol.

   

  Het product staat al enkele jaren op de "watch list". Experts onderzochten het middel grondig, maar het was dus nog niet verboden. Vanaf 1 januari 2019 is het dat wel. "Het product veroorzaakt onwenselijke bijwerkingen zoals duizeligheid, verminderde alertheid en slaperigheid. Er is ook een risico op verslaving."

   

  "Uit gezondheidsoverwegingen wordt het product dan ook verboden." Het verbod zal effectief ingaan vanaf 1 januari 2019.