• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts voor het BK: "Kapitale kwestie: wie wil absoluut die trui?"

  Oliver Naesen.

  Moet Oliver Naesen afscheid nemen van zijn trui?

  Koning voetbal regeert dezer dagen, maar ook de wielerliefhebbers komen dit weekend aan hun trekken. Wie mag de Belgische driekleur een jaar lang om zijn schouders hangen? Michel Wuyts wikt en weegt.

  De vooruitblik van Michel Wuyts in een notendop:

  • "Parcours zal zwaarder zijn dan vorig jaar, maar ik teken nu al voor een gelijkaardig verloop"
  • "Heeft Lotto-Soudal een potentiële afwerker?"
  • "Die trui altijd op je stoel zien hangen bij het ontwaken: dat moet een kick geven"

  "Benieuwd hoe het onvoorspelbaar verloop zich zal ontwikkelen"

  "Ik heb zin in het BK", zegt Michel Wuyts tussen alle voetbalgekte door. "Ik ben alweer benieuwd hoe zo'n onvoorspelbaar verloop zich zal ontwikkelen. En ik ben ook benieuwd hoe de vorm is van de jongens die in de Tour iets willen laten zien."

   

  "Of iemand in het BK misschien nog zijn Tour-selectie moet afdwingen? Ik zou het absurd en totaal misplaatst vinden om een Tour-stek te laten afhangen van een prestatie die nog geleverd moet worden."

   

  "Dat is mijn theorie. Maar in de praktijk zal het toch zo zijn dat iemand die op het podium eindigt, toch een streep bij krijgt. Al zullen dat uitzonderingen zijn. Maar het zou bijvoorbeeld kunnen dat de Tour-plaats van Philippe Gilbert nog niet vaststaat en dat hij dat kan afdwingen op het BK."

  Philippe Gilbert.

  Philippe Gilbert tijdens het voorjaar.

  "Type voor zondag? Een flandrien"

  Binche is dit jaar het decor voor het BK. Wat mogen we van die omloop verwachten? "Ik dacht meteen aan Les Lacs de l' Eau d' Heure, waar Gilbert in 2016 het BK won. Maar ik ga er van uit dat dit BK iets minder zwaar zal zijn."

   

  "Maar dat hoeft de pret niet te drukken. Antwerpen was vorig jaar biljartvlak, maar het was een van de mooiste BK's die ik becommentarieerd heb."

   

  "Welk type zondag dan zal winnen? Ik denk dat het eerder een flandrien zal zijn. Ik zal het parcours zaterdag met José De Cauwer verkennen. Het zal zeker zwaarder zijn dan vorig jaar, maar ik teken nu al voor een gelijkaardige ontwikkeling."

  Oliver Naesen.

  Oliver Naesen won vorig jaar het BK.

  "Het beginsel van de numerieke ongelijkheid"

  Het koersverloop van zo'n BK heeft altijd iets aparts. "In de tweede of derde ronde zal een omvangrijke vlucht vertrekken. Dan is de essentiele vraag: wie heeft Lotto-Soudal voorin mee?"

   

  "In het begin zal die vlucht beschermd worden, maar na verloop van tijd druppelt misschien binnen dat het beter samenloopt. Ik kan me voorstellen dat Van Avermaet en Gilbert niet meegaan in die vlucht, maar Roelandts wel. Als ook iemand als Benoot dan meezit, wat doet Lotto dan? Rijden ze met Roelandts naar de finish?"

   

  "Dat is altijd het terugkerende verhaal in een BK: het beginsel van de numerieke ongelijkheid dat je in geen enkele andere wedstrijd ziet. Lotto start met een overwicht van renners, maar hebben zij een potentiële afwerker? Dat is de hamvraag."

  Tim Wellens en Tiesj Benoot.

  Wuyts over Lotto: "Hebben zij een potentiële afwerker?"

  "Als je als kampioen naar de onderhandelingstafel kunt trekken..."

  "Wie wil absoluut die trui? Dat is een kapitale kwestie", zegt onze commentator. "Voor dit BK zijn dat de renners die dit voorjaar niet behaald hebben waar ze op gehoopt hadden. En dat zijn er heel veel."

   

  "Benoot en Van Aert hebben eruit gehaald wat er in zat, de rest niet. Ik gebruik het woord niet graag, maar in vergelijking met vorig jaar heeft Gilbert gefaald. Dat geldt ook voor Van Avermaet, de grote winnaar van 2017. Dat is hard, maar daar word je op afgerekend."

   

  "Ik denk dat ze allemaal kampioen willen worden. Die trui levert je uitermate veel aandacht op en er is dat onbeschrijfelijke gevoel bij het ontwaken in je hotelkamer als je die trui op je stoel ziet hangen. Dat moet iedere keer een kick geven."

   

  "En in het geval van Van Avermaet: als je als kampioen naar de onderhandelingstafel kunt trekken... Dat zal zijn prijs niet dermate opkrikken, maar zo'n zege is welkom. Want ik vraag me af welke ploeg hetzelfde zal bieden aan Van Avermaet als BMC? Dan wordt zo'n trui toch een argument om een jaar later toch munt te slaan uit die olympische titel en zijn zege in Parijs-Roubaix."

  Greg Van Avermaet.

  Olympisch kampioen Greg Van Avermaet.

  Wie staat op Wuyts' podium?

  Wie zet Michel Wuyts dan op zijn podium? "Van Avermaet, Stuyven en Keukeleire. Dat is de man die bij Lotto het meest in vorm is. Hij is een potentiële afmaker, als hij doseert. In een uitgedund groepje kan hij winnen."

  Jens Keukeleire.

  Jens Keukeleire is een van de speerpunten bij Lotto-Soudal.

  Over de vrouwen: "Het zou nu toch eens moeten lukken voor Kopecky"

  Zondagmorgen rijden de vrouwen al hun BK. Wie is Wuyts' favoriete? "Lotte Kopecky, als ze goed genoeg is. Het zou nu toch eens moeten lukken voor haar op een BK. Maar wat doe je als D'hoore er nog bij is? Op de sprint gokken is zeer riskant."

   

  "Jolien D'hoore won wel snel na haar sleutelbeenbreuk, maar ze heeft een weerslag gehad. Een rit winnen in een rittenkoers betekent niet dat je de vorm hebt om kampioene te worden. Wie ik ook verwacht, zijn de crossvrouwen. Sanne Cant rijdt de finale, hoor."

  Lotte Kopecky.

  Wint Lotte Kopecky het BK bij de vrouwen?

  Kijk live op Canvas en livestream

  Door het WK voetbal (op Eén) is Canvas zondag "the place to be" voor de wielervolgers. Het BK voor de vrouwen zenden we uit vanaf 9.30u, de uitzending van de mannen start om 14.15u. Ook op sporza.be hoeven jullie niks te missen van beide BK's.