• home
 • video
 • pas verschenen

  Rusland-kenner Jan Balliauw: "WK is een grote PR-stunt"

  Jan Balliauw volgt het gebeuren in Rusland vanop de voet tijdens het WK.

  Jan Balliauw volgt het gebeuren in Rusland vanop de voet tijdens het WK.

  Rusland-kenner en VRT-reporter Jan Balliauw stroopt dezer dagen gans Rusland af, op zoek naar de mening van de gewone Rus. Hij bekijkt het WK door een andere, niet-sportgerelateerde bril. "Dit WK moet het slechte imago van Rusland bijstellen."

  In een gesprek met Ruth Joos vandaag op radio 1 liet VRT-reporter Jan Balliauw zijn licht schijnen over de opmerkelijke ommekeer in de Russische perceptie van het WK. "In het begin was er heel wat scepticisme tegenover die Russische voetbalploeg, want niemand dacht dat ze de 1e ronde zouden overleven."

   

  "Maar na de overwinningen tegen Egypte en Saudi-Arabië is iedereen er meer en meer mee bezig. Het leeft nu echt. Ook de Russische supporters die ik sprak geloofden er terug in en denken zelfs dat ze ver kunnen geraken op dit WK. Verder dan de 8e finales."

   

  Na de wedstrijd van gisteren in Sint-Petersburg ontstond er een enorm feest in de stad. "Ongezien", zegt Balliauw. "Dat de wedstrijd in de nieuwe arena werd afgewerkt, maakte het extra specialer. De witte nachten zorgen er voor dat het nooit helemaal donker wordt in Sint-Petersburg, daarom staat de stad ook bekend om zijn nooit-eindigende feesten. Wel, dat van gisteren was er nog een schepje bovenop."

  De Russen denken dat ze verder zullen geraken dan de 8e finales, ze geloven er echt in.

  Jan Balliauw in Moskou

  Jan Balliauw in Moskou

  "Supporters mogen doen wat ze willen, zelfs rondlopen met bier"

  In Rusland lijkt nu meer te kunnen dan dat dat voor het WK het geval was. "We zijn gewend een Rusland te zien met oppositiebetogingen die hardhandig uit elkaar worden geslagen, schermutselingen en talloze arrestaties."

   

  "Nu is dat totaal niet het geval. Supporters mogen doen wat ze willen. Zo wordt rondlopen met bier bijvoorbeeld getolereerd door de politie. Die laatste hebben duidelijk de opdracht gekregen al die buitenlandse supporters een zo goed mogelijk beeld over Rusland mee te geven. Ze zijn vriendelijker dan anders."

   

  De grote overwinnaar van dit WK lijkt nu al Russisch president Vladimir Poetin. “Inderdaad, dit is zijn WK. Hij steunt heel erg op patriottisme, en dit is natuurlijk patriottisme in het kwadraat. Het is allemaal één grote PR-stunt. Dit WK moet het slechte imago van Rusland bijstellen."

  Rusland naar 8e finales?

  Rusland is zo goed als zeker van de 2e ronde op dit WK, na winst tegen Saudi-Arabië en Egypte. Enkel Uruguay kan de Russen nog van groepswinst houden.

   

  De laatste groepswedstrijd tegen Uruguay staat op 25 juni op het programma, om 16u.