• home
 • video
 • pas verschenen

  Semenya vecht nieuwe IAAF-regels hyperandrogene atleten aan

  800 meter-loopster Caster Semenya heeft aangekondigd naar het TAS te trekken omdat ze niet akkoord gaat met de nieuwe regels van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) wat betreft androgene atleten. "Ik wil gewoon lopen op een natuurlijke wijze, zoals ik ben geboren."

  Maatregelen in april bekendgemaakt

  In april kondigde de IAAF aan dat hyperandrogene atleten hun testosteronwaarden zouden moeten laten dalen. Anders zou hun deelname aan kampioenschappen op de middenlange afstanden (400 meter, 800 meter en 1500 meter) en het hordelopen in het gedrang kunnen komen.

   

  De maatregelen gaan pas op 1 november in, maar Caster Semenya, de bekendste hyperandrogene atlete en meervoudig wereld- en olympisch kampioen, wil niet wachten op mogelijke overtredingen van de nieuwe regels. Semenya trekt naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om de maatregelen een halt toe te roepen.

   

  "Ik ben boos weer maar eens in de schijnwerpers te staan", verklaarde Semenya in een persbericht. "Ik hou er niet van te spreken over de nieuwe regels. Ik wil gewoon lopen op een natuurlijke wijze, zoals ik ben geboren. Ik ben Mokgadi Caster Semenya en ik ben een snelle vrouw."

  Het TAS heeft ondertussen bevestigd dat Semenya bij hen een aanvraag heeft ingediend.

   

  "Caster Semenya heeft bij ons een verzoek ingediend om de nieuwe regels te onderzoeken en deze als illegaal te laten verklaren. Een arbitrair onderzoek is opgestart."