Ga naar de inhoud

meest recent

      Courtois houdt de 0: "Sinds Messi doe ik mijn benen dicht"

       di 19 juni 2018 00:24
      Kevin De Bruyne.
      Opdracht volbracht voor de Belgen.

      Een gezondheidswandeling was het niet, maar de Rode Duivels hebben hun eerste klip op het WK kunnen ronden. Hoe reageerden de spelers na de 3-0-zege?

      Lukaku: "Laten we ons land geven wat het verdient"

      Romelu Lukaku was de matchwinnaar met twee goals. Hij blijft aan de lopende band scoren. "Als je ziet met wie ik speel, is het makkelijk voor mij om te voetballen", reageerde de spits bij Sporza.

       

      "Dries, Kevin en Eden maken het zo makkelijk voor mij. Ik moet in de zestien goed bewegen en dan komt de bal altijd goed. Ik sta er om goals te maken, maar ik zou ook graag een paar assists geven à la De Bruyne", knipoogde de doelpuntenmaker.

       

      "Het was vooral in de tweede helft genieten", vond Lukaku. "Waarom het voor de pauze niet liep? We wilden via de flanken aanvallen, maar we gingen altijd door het centrum. In de tweede helft deden we het goed. Er was misschien toch een beetje stress, ja. En we beginnen aan elk toernooi altijd slecht."

       

      "Maar het is belangrijk om in zo'n toernooi positief te blijven. Ik voel mezelf ook rustig. Ik heb het al gezegd: laten we gewoon genieten. Na dit toernooi zullen vele jongens misschien stoppen bij de nationale ploeg. Laten we genieten van de laatste keer bij elkaar en laten we alles geven wat we hebben. Het zou zonde zijn om ons land niet te geven wat het verdient."

      De Bruyne: "De eerste speeldag is altijd de moeilijkste match"

      "Panama speelde compact. Als je snel scoort, dan wordt het makkelijk. Nu moesten we geduld tonen. Na een uur waren zij moe, vonden we de ruimte makkelijker en konden we drie keer scoren", analyseerde Kevin De Bruyne.

       

      "Dat er toch vrij veel afval in ons spel zat? Het is moeilijk als zij met z'n elven achter de bal spelen. Het is dan niet mooi om te zien, maar het is wel lastig voor ons. Ze gaven ook alles voor een goed resultaat. Ze gingen ons niet zomaar laten winnen."

       

      "We wisten dat we kansen zouden creëren als we rustig bleven. Dat de goal van Mertens ook bij ons voor opluchting zorgde? Neen, dit is nu eenmaal hoe voetbal werkt."

       

      "Op een WK hoef je nog niet top te zijn in het begin. Elke match heeft andere moeilijkheden en elke moeilijkheid moet je oplossen. Dan maakt het niet uit op welke manier. Het hoeft niet altijd mooi te zijn."

       

      De fans droomden vooraf van een monsterscore. "Het moest geen ruime zege zijn. Mensen onderschatten alle ploegen op een WK. De eerste speeldag is de moeilijkste van alle matchen. Iedereen is klaar om zich te tonen voor zijn land."

      Courtois: "Benen waren dicht, dat heb ik van Messi geleerd"

      Thibaut Courtois begon met een clean sheet aan het WK. "De supporters denken dat een match tegen Panama niet moeilijk mag zijn, maar dit is het WK. Ze staan op het WK omdat ze het verdiend hebben."

       

      "In de eerste helft waren wij misschien iets te gestructureerd en vonden we te weinig de vrije man. Na die goal hebben we goed gespeeld. De trainer had ons tijdens de rust ook goed gekalmeerd en had gezegd dat Panama het niet zou volhouden."

       

      Courtois moest zelf ook bij de pinken zijn. Met een prima save verijdelde hij de 1-1. "Ik gooide mijn lichaam voor de bal. En van Messi heb ik geleerd om mijn benen dicht te houden", doelde een lachende Courtois op een tegengoal in de Champions League.

      Bekijk de prima save van Courtois nog eens:

      Hazard: "Veld vertraagt het spel"

      "Er was misschien een beetje spanning", bekende Eden Hazard. "Maar we wisten dat we zouden winnen als we zouden beginnen te spelen. We hebben meer kwaliteit dan zij."

       

      "Wat nog beter kan? Het spel. Het veld vertraagt het wel een beetje. Het is niet makkelijk om tempo in de match te steken."

       

      Drie Duivels pakten een kaart: De Bruyne, Meunier en Vertonghen. "Of dat een minpuntje is? Wanneer ben je geschorst? Na twee kaarten? Dan moeten we opletten. Hopelijk kunnen we over iedereen beschikken."

      Vertonghen: "Geel? Gekregen door de VAR"

      Jan Vertonghen had het over "een moeizame eerste helft". "We speelden heel gestructureerd en dat lag een beetje aan onszelf. In de tweede helft vonden we meer de vrijheid."

       

      "Je leeft vier weken en eigenlijk twee jaar naar deze eerste wedstrijd. Er staat enorm veel spanning en druk op. Maar nu kunnen we verder kijken."

       

      Jan Vertonghen pakte geel. "Ik heb die gekregen op basis van de VAR, zo heb ik gehoord. Maar ik had nooit de intentie om mijn tegenspeler te raken."

       

      "Dat is de VAR. Je mag elkaar niet meer aanraken. Bij corners hadden we gezegd om niet te veel te doen. Ik heb het gevoel dat de kleinste trekfout bestraft wordt. Als de beelden op snelheid afgespeeld worden, valt het mee. Maar in vertraging ziet het er allemaal zo gewelddadig uit."