• home
 • video
 • pas verschenen

  Vloek van de wereldkampioen: Duitsland zoals Spanje, Frankrijk en Argentinië

  Spanje, Frankrijk en Argentinië gingen Duitsland voor.

  De nederlaag van titelverdediger Duitsland tegen Mexico kwam voor velen als een verrassing, maar niet als je de vloek van de wereldkampioen kent. Duitsland was al de vijfde wereldkampioen die 4 jaar later zijn openingsmatch op het WK verliest.

  WK 2014: Nederland hakt Spanje in de pan (5-1)

  De meest recente nederlaag van een wereldkampioen in een openingsmatch ligt nog vers in ons geheugen. Spanje dartelde tegen Nederland een halfuur als vanouds en kwam ook op voorsprong, maar na de fabelachtige zweefduik van Van Persie zonk het Spaanse galjoen (dat na 2 Europese titels en een wereldtitel op een rij vol goud zat) pijlsnel naar de bodem. De 1-5 was een blamage die Spanje dat WK niet meer te boven kwam.

  WK 2002: Franse wonderploeg onderuit tegen Senegal

  Frankrijk had 4 jaar eerder in eigen land de wereldtitel behaald, maar leek in Japan/Zuid-Korea op papier nog sterker. Met Henry, Trezeguet en Cissé had Frankrijk de topschutter van respectievelijk Engeland, Italië en Frankrijk in huis. De Fransen misten voor de eerste matchen dan wel sterspeler Zidane, maar dat zou tegen Senegal toch geen probleem mogen zijn. Toch? Toch wel: Frankrijk was dan wel baas, maar ondanks de aanvallende weelde kon het niet scoren. Dat kon Bouba Diop wel. Frankrijk zou nog gelijkspelen tegen Uruguay en verliezen van Denemarken, waarna het zijn biezen mocht pakken.

  WK 1990: revelatie Kameroen pakt Argentinië in

  Kameroen werd door iedereen als een hapklare brok voor Argentinië beschouwd, maar de wereld zou Omam-Biyik, Milla en co snel leren kennen in Italië. Kana-Biyik kreeg nochtans na een uur rood, maar zijn broer kon niet veel later toch nog de 0-1 scoren. Kameroen eindigde de match nog met zijn negenen, maar het begin van de legende was wel geboren. Kameroen zou het tot de kwartfinales schoppen, Argentinië behaalde uiteindelijk toch nog de finale (die het verloor tegen West-Duitsland).

  WK 1982: "Daar is 'em! daar is 'em!": Duivels stunten tegen Maradona

  Tot 1982 had geen enkele wereldkampioen zijn openingsmatch verloren. Argentinië had na zijn wereldtitel in eigen land dan wel een verjongingskuur ondergaan, met onder meer Diego Maradona in het elftal was het zeker niet verzwakt. Maar Guy Thys had zijn Belgen, die 2 jaar eerder de EK-finale verloren, perfect voorbereid op het duel tegen Argentinië. Toch zag bijna niemand de zege van de Duivels aankomen. Niemand, behalve Rik De Saedeleer, die vlak voor Erwin Vandenbergh scoorde de legendarische woorden "Daar is 'em! Daar is 'em!" sprak.

  Ook deze wereldkampioenen wonnen hun openingsmatch niet

  • WK 2010: Italië - Paraguay 1-1

   

  • WK 1986: Italië - Bulgarije 1-1

   

  • WK 1978: West-Duitsland - Polen 0-0

   

  • WK 1974: Brazilië - Joegoslavië 0-0