• home
 • video
 • pas verschenen

  Panamese voetbaljournalist: "Eerste minuten tegen België zullen beslissend zijn"

  Arturo Alejandro is voor de nationale tv van Panama in Sotsji.

  Arturo Alejandro is een voetbaljournalist voor de nationale tv van Panama.

  Onze man in Rusland botste in Sotsji op een collega-journalist van de nationale tv van Panama. Arturo Alejandro licht het strijdplan van de Panamezen toe voor België-Panama van morgen. Panama is er voor het eerst bij op een WK. "1 punt zou al historisch zijn."

  "Goed geconcentreerd beginnen"

  Wat wordt het plan van Panama tegen België? "Het is belangrijk om goed geconcentreerd op het veld te komen. We moeten niet afwachten in de eerste minuten, want die zullen beslissend zijn."

   

  "Ik kan me voorstellen dat België ongetwijfeld meteen het offensief wil inzetten of de score wil openen in de aanvangsminuten. Het zal dus heel belangrijk zijn dat het team gefocused aan de wedstrijd begint. We zullen heel hard ons best moeten doen."

  "1 punt op ons 1e WK zou al historisch zijn"

  Voor het Midden-Amerikaanse land is het het grote debuut op de Wereldbeker. "Het Panamese volk is daarom heel tevreden en enthousiast. Ze zijn er zich echter ook van bewust dat de groep met België, Engeland en Tunesië moeilijk is."

   

  "Natuurlijk zouden we graag hebben dat de Panamese ploeg doorstoot naar de volgende ronde, maar we weten dat het moeilijk wordt. Het zou historisch zijn, wanneer we plots een onverwacht punt kunnen behalen, tegen wie dan ook. Of dat we een waardige deelname kunnen realiseren die de naam van Panama hoog kan houden."

  Panamese fans: "We willen jullie pijn doen"

  Onze man ontwaarde vandaag ook al de eerste goedlachse fans uit Panama in de badstad aan de Zwarte Zee. En die zien het helemaal zitten: "We zijn klaar voor jullie, Belgen! We willen niet dat jullie winnen, we willen jullie pijn doen. Wij denken dat wij beter zijn. Jullie zullen moeten werken voor jullie geld." 

  Panamees in Antwerpen: "Onze droom is het belangrijkste"

  Onze andere man in Antwerpen woonde vrijdag Portugal-Spanje bij in een Antwerps café en tussen de vele Spaanse en Portugese fans trof hij daar ook een verdwaalde Panamees aan. Het ideale moment om hem eens te polsen over Panama, de Rode Duivels én het WK.

   

  Wat verwacht Durling Gutierrez van Panama op het WK? "We kijken er enorm naar uit omdat het onze allereerste WK-deelname is.  We verwachten ons niet te kwalificeren voor de volgende ronde, maar we hebben een droom en dat is het belangrijkste."

   

  Wat denkt hij van de tegenstanders? "België en Engeland zijn de favorieten in de groep. Op papier zijn ze de besten met spelers op het hoogste niveau. We willen een goed resultaat halen en zeker niet te veel goals slikken."

   We willen een goed resultaat halen en zeker niet te veel goals slikken."

  Durling Gutierrez

  "Panama heeft veel ervaring, maar niet bij de grote clubs"

  Wat kan hij ons vertellen over de Panamese ploeg? "Panama heeft veel ervaring, maar ze spelen in vergelijking tot de Belgen en de Engelsen niet bij grote clubs. Ze voetballen wel bij goeie clubs in Amerika, bijvoorbeeld in de MLS."

   

  "Als ze niet bezwijken on der de druk van een WK, denk ik dat ze goeie papieren hebben. De droom van de volgende ronde moet er zijn. Dat moet de mentaliteit zijn op het hoogste niveau. Maar je moet ook realistisch blijven. We moeten gewoon goed voetballen."

  "België kan wereldkampioen worden"

  Gutierrez schat de WK-kansen van de Belgen hoog in. "België kan wereldkampioen worden. De spelersgroep is heel goed. En de Belgen zijn volwassener geworden dan 4 jaar geleden in Brazilië. Eden Hazard, De Bruyne en Mertens zijn spelers op een heel hoog niveau. Samen met Duitsland, Spanje en Brazilië is België voor mij kandidaat-wereldkampioen."

   

  De Panamees maakt wel 1 kanttekening bij de ervaring van de Belgen: "De Brazilianen hebben een jarenlange WK-traditie, de Duitsers ook. In 2014 won Duitsland het WK. De huidige wereldkampioen heeft op dat vlak misschien wel een voordeel. Maar in voetbal kan alles. En met deze spelers kan België ver raken. Ik denk dat de ploeg die het meeste mentale frisheid aan de dag kan leggen, het haalt."