• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Lions missen Oostende-sterkhouders Salumu en Mwema in cruciale matchen

  Jean Salumu bij de Belgian Lions.

  Salumu blesseerde zich in de laatste titelmatch.

  De Belgische basketbalmannen spelen volgende week hun twee laatste WK-kwalificatiematchen tegen Rusland en Bosnië-Herzegovina. Ze moeten het zonder Jean Salumu, Jean-Marc Mwema en Thomas Akyazili doen. 

  De Lions staan in hun WK-kwalificatiegroep op de vierde en laatste plaats. De ploeg van bondscoach Eddy Casteels moet daarom twee keer winnen, met een puntenverschil van minstens acht punten tegen Rusland en minstens drie punten tegen Bosnië, om nog in aanmerking te komen voor de tweede kwalificatieronde, op weg naar het WK in China in 2019.

   

  Eddy Casteels kan wel niet rekenen op Oostende-spelers Jean Salumu en Jean-Marc Mwema. Salumu brak zijn neus en liep ook een hersenschudding op in het derde finaleduel tussen Oostende en de Antwerp Giants. Ook Mwema hield een voetblessure over aan die wedstrijd.

   

  Antwerp Giants-speler Akyazili,  dit seizoen verkoren tot Belofte van het Jaar, kwam niet ongeschonden uit de strijd. Als vervanger voor Akyazili wordt Alex Libert aan de selectie toegevoegd.

   

  Eerder moesten Retin Obasohan en Maxime De Zeeuw al verstek laten gaan. Quentin Serron is nog onzeker. De Belgian Lions bereiden zich vanaf maandag voor met een stageweek in Spa. Naast Libert worden Ismael Bako, Pierre-Antoine Gillet, Ordane Kanda-Kayinda, Vincent Kesteloot, Elias Lasisi, Jonathan Tabu, Kevin Tumba, Hans Vanwijn en Sam Van Rossom maandag in Spa verwacht. Manu Lecomte voegt zich na de NBA-draft (21 juni) bij de selectie.

  Uitslagen/Programma groep E
  SP 1 Bosnië-Herzegovina - Rusland 81-76
    België - Frankrijk 59-70
  SP 2 Rusland - België 76-69
    Frankrijk - Bosnië-Herzegovina 84-65
  SP 3 Bosnië-Herzegovina - België 72-70
    Frankrijk - Rusland 75-74
  SP 4 Rusland - Bosnië-Herzegovina 70-53
    Frankrijk - België 64-49
  SP 5 België - Rusland 29/06/18
    Bosnië-Herzegovina - Frankrijk 29/06/18
  SP 6 België - Bosnië-Herzegovina 02/07/18
    Rusland - Frankrijk 02/07/18
  Stand in groep E
      M W V +/- ptn
  1. Frankrijk 4 4 0 +46 8
  2. Rusland 4 2 2 +18 6
  3. Bosnië-Herzegovina 4 2 2 -29 6
  4. België 4 0 4 -35 4