• home
 • video
 • pas verschenen

  Vlagvoetbal, petanque,... in deze sporten blinken Belgische WK-opponenten uit

  Op het WK voetbal zijn Panama, Tunesië en Engeland onze tegenstanders. Ze sporten daar ook traditioneel, maar de buitenwereld kent niet altijd hun minder populaire disciplines. Vlagvoetbal en Twenty20 zullen wellicht bij weinig Belgen een belletje doen rinkelen.

  Panamezen zijn dol op baseball en vlagvoetbal

  Als debutant op het WK in Rusland heeft Panama geen grote voetbaltraditie. Een voetbalcompetitie bestaat pas sinds 1988 in het Centraal-Amerikaanse land. Andere sporten zijn dan weer immens populair.

  Wie aan Panama denkt, denkt niet meteen aan voetbal. Dat is zo klaar als een klontje, maar met welke sporten is de doorsnee Panamees dan wel opgegroeid? Wel, boksen en basketbal zijn populair, maar vooral baseball is erg geliefd door het Panamese volk.

  Nog een andere sport die populair is onder het Panamese volk is het vlagvoetbal. Dat is een soort American football, waarbij tackles vervangen worden door het afpakken van een stuk stof dat aan de riem van de spelers wordt gehangen. De Panamese vrouwen zijn zelfs wereldkampioen in het vlagvoetbal.

  Tunesië kende enkele gloriejaren in petanque

  Door de aanwezigheid van Tunesië op het WK in Rusland moeten ze wel iets uit hun sloffen kunnen toveren. Maar met hun handen zijn de Noord-Afrikanen ook vaardig, want ze hebben een succesvol verleden in een sport waarin België ook top is: petanque.

  Toch is het al meer dan tien jaar geleden dat Tunesië een medaille kon veroveren op een WK petanque. In 2007 namen de Tunesiërs brons mee van het WK in Pattaya.

  Een jaar eerder deden de Tunesiërs net iets beter met een zilveren plak in het Franse Grenoble. Een WK op Franse bodem lijkt de Tunesiërs goed gezind, want hun laatste wereldtitel in het petanque dateert van 1997 in Montpellier.

  In het dubbel gemengd pakte het land in 2017 nog goud

  Engeland is manusje-van-alles

  Het minste wat we kunnen zeggen, is dat Engeland zowat een manusje-van-alles is op sportgebied. Dankzij een hattrick van Sir Geoff Hurst in Wembley won Engeland voor de eerste - en voorlopig ook enige keer - de wereldtitel in het voetbal in 1966.

  Wellicht kent u de traditionele sporten waarin de Engelsen uitblinken: snooker, cricket, rugby, Formule 1… Zelfs in het wielrennen komen ze meer en meer op de voorgrond. Maar heeft u al eens van Twenty20 gehoord?

  Het WK Twenty20 is een crickettoernooi waarin beide teams maximaal twintig overs (120 ballen) spelen. In 2009 werden de Engelse vrouwen wereldkampioen Twenty20 in eigen land. Een jaar later deden hun mannelijke landgenoten dat kunstje over.

  Fragmentje uit wedstrijd Twenty20

  Nederland versloeg Engeland nog in 2009

  Dit wist u wellicht nog niet over Panama

  U associeert Panama misschien spontaan met zijn wereldberoemde kanaal of de “Panama papers”, die ophef veroorzaakten. Maar wat weet u (nog niet) over onze eerste WK-tegenstander? VRTNWS ging op zoek naar enkele leuke weetjes over het relatief onbekende land, én vond iemand met de Panamese nationaliteit in ons land.