Eindelijk prijs voor Toyota in Le Mans, Alonso stapje dichter bij Triple Crown

  Alonso wint in Le Mans.

  Toyota heeft de 86e editie van de 24 uur van Le Mans gewonnen. Voor de Japanse renstal is het de eerste zege in de prestigieuze race. Fernando Alonso trok met Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi aan het langste eind.

  Toyota kon dus pas bij zijn 20e deelname de blinde vlek uitwissen. Door de afwezigheid van Porsche was Toyota huizenhoog favoriet en de nummers 8 en 7 maakten die favorietenrol helemaal waar.

   

  Toyota 8 - met Alonso, Buemi en Nakajima - veroverde vrijdag de pole, maar was de koppositie bij het ingaan van de nacht kwijtgespeeld aan Toyota 7, de wagen van Conway, Kobayashi en Lopez.

   

  Met een indrukwekkend nachtelijk ritje knabbelde Alonso aan de achterstand en vanochtend hadden Alonso en co de leidersplaats weer stevig in handen. Die eerste plaats gaven ze niet meer weg. 

   

  Debutant Alonso schiet dus meteen raak in Le Mans. Hij steekt zijn hand nu helemaal uit naar de Triple Crown: winst in Le Mans, winst in de GP van Monaco in de Formule 1 en winst in de Indy 500. Alleen die laatste triomf ontbreekt nog op het palmares van de Spanjaard.

  Alonso: "Wil wereldkampioen worden"

  "Ik ben nog een beetje onder de indruk", vertelde F1-piloot Alonso na afloop. "Tijdens de race ben je moe en heel erg geconcentreerd, en dan is het moeilijk om te beseffen wat je aan het realiseren bent."

   

  "Ik ben het gewoon om in de auto te zitten en de controle te hebben over het ritme en het risico, maar toekijken zorgde voor meer zenuwen. Het laatste halfuur op televisie bekijken was toch heel stresserend. Ik wist niet of ik wel moest kijken.  Ik heb er ook aan gedacht om even te slapen of naar de MotoGP te kijken."

   

  "Het is echt een ongelooflijke prestatie dat ik hier win. Ik vond snel het juiste ritme achter het stuur en ik had ook een beetje geluk. Ik ben de concurrenten op de juiste momenten kunnen passeren. Ik reed 's nachts en de frisse omstandigheden passen beter bij mijn rijstijl."

   

  "Wat nu? We staan nu aan de leiding en het is geen geheim dat ik wereldkampioen wil worden. Ik zal het hele seizoen uitdoen om daarvoor te strijden. De Triple Crown realiseren, blijft daarnaast een aantrekkelijk doel. De specialisten proberen te kloppen is een uitdaging, en een manier om een completere piloot te worden."      

  Uitslag 24 uur van Le Mans
  1. Toyota 8 (Alonso, Buemi, Nakajima) 388 ronden
  2. Toyota 7 (Conway, Kobayashi, Lopez) op 2 ronden
  3. Rebellion (Laurent, Beche, Menezes) op 12 ronden

  Feest bij Toyota:

  Ook Belgisch succes in Le Mans

  Er mocht ook een Belgisch feestje gebouwd worden: Laurens Vanthoor was aan het stuur van een Porsche 911 RSR, met als teammaats de Deen Michael Christensen en de Fransman Kevin Estre, de beste in de categorie LMGTE Pro.