• home
 • video
 • pas verschenen

  Intussen bij de Russen: spiegelpaleizen, fileleed en romantiek

  Afgaan op een eerste indruk houdt altijd risico’s in, maar na 72 uur op Russische bodem is een eerste beeld over het gastland van het WK 2018 toch gevormd. In het spoor van de Rode Duivels botste Sporza na drie dagen op een bizarre hotelkamer, veel files en veel vriendelijke mensen. Als je het juist aanpakt...

  Een “romantische” kamer met jacuzzi en spiegels overal

  De avonturen van de vermiste bagage van Tom Boudeweel kon u
  al volgen op onze website.
  Maar dat was niet de laatste verrassing die de Russische gastheer in petto had op dag 1 van de persreis. Voor de delegatie Belgische journalisten, fotografen en cameramensen in het zog van de Rode Duivels, zo’n 60 in totaal, werd een volledig hotel afgehuurd.

   

  Hotel Novahoff biedt een meer dan degelijk onderkomen. Om iedereen een bed te bieden moesten wel alle kamers gebruikt worden. En dat hebben we geweten.

   

  Waar de jacuzzi in de hoek van kamer 435 eerst nog een luxueuze meevaller leek, deden de spiegels langs alle kanten van het bed, inclusief het plafond, en de rode lichtjes in de badkamer ons besluiten dat we met de “romantische” kamer van het hotel waren bedeeld. 

  De norse Rus bestaat... tot je hem aanspreekt

  Russen hebben de naam nors en weinig communicatief te zijn. Het lijkt voor de helft te kloppen. Fans en journalisten die het Russisch niet beheersen, communiceren in
  Rusland op het niveau van een kleuter. Handen en voeten zijn al enkele keren onontbeerlijk gebleken, want kennis van het Engels is erg beperkt bij de meeste inwoners.

   

  Met de beruchte norsheid valt het best mee, op één voorwaarde. Slechts een keer spraken twee Russen ons spontaan aan. Ongetwijfeld niet toevallig op een zaterdagochtend waarop de ogen en de vodkadampen verraadden dat de mannen in kwestie hun bed nog niet hadden gezien.

   

  Wanneer je zelf iemand aanspreekt, verdwijnt bijna altijd de wat starre blik en doen mensen hun best je te helpen. Gebruik je de twee woorden Russisch die je uit je reisgids geleerd hebt, dan volgt meestal een brede glimlach als bonus.

  In ingeslapen Dedovsk moeten Duivels geen pottenkijkers vrezen

  Het trainingscomplex van de Rode Duivels is gelegen in de stad Dedovsk, zo'n 50 kilometer van het centrum van Moskou. In deze stad van 30.000 inwoners lijkt de glamour van het WK veel verder weg dan die 50 kilometer. Een tank doet zijn best de grauwe stad wat grandeur te verlenen, maar zonder succes.

   

  Op de kijklustigen, die op de eerste en enige open training afkwamen op donderdag, na zullen de Rode Duivels hier geen last hebben van lokale pottenkijkers. De ruime omgeving rond Moskou is groen, maar wie niet van de grote wegen afgaat, wordt niet vrolijk van de grijze gebouwen die je begeleiden tot in Dedovsk.

  Files, veel files

  Tot slot nog een tip voor wie via Moskou het WK wil bezoeken. Volgens de GPS zou de rit van de luchthaven naar het pershotel 1 uur en 5 minuten moeten duren. Doe daar gerust 2 uur bij als je toevallig in het spitsuur landt in Moskou.

   

  De hoofdstad van Rusland staat bekend om zijn grote fileproblemen, zo bevestigt onze reisleidster. Niet verwonderlijk misschien in een wereldstad van 20 miljoen mensen, maar de rest van het land lacht er wel eens om.

   

  Je verplaatsen in de hoofdstad kost tijd, want de afstanden zijn groot. Zelfs met de metro, die nochtans prima werkt en alleen al door de schoonheid van de stations de moeite is om eens te nemen.