• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge voetballers kunnen vanaf 15 jaar profcontract tekenen

  Profclubs kunnen hun 15-jarige talenten nu ook een contract aanbieden.

  Jonge voetballers hoeven niet meer tot hun 16 jaar te wachten om een profcontract te tekenen. Om grote talenten niet naar het buitenland te zien vertrekken, is dat nu al vanaf hun vijftiende mogelijk.

  Belgische profclubs keken lange tijd frustrerend toe hoe de grote talenten voor hun zestiende werden weggeplukt door buitenlandse ploegen. Zo klopte Chelsea in 2012 al aan bij Anderlecht om Charly Musonda Jr. over te nemen.

   

  De Pro League ijverde daarom al enige tijd voor de verlaging van de minimumleeftijd van 16 naar 15 jaar. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) maakt dit nu mogelijk met een Koninklijk Besluit. 

   

  "Ik heb met de sector rond de tafel gezeten", zegt Peeters, die positieve adviezen kreeg van het Nationaal Paritair Comité en de Raad van State. "De clubs kampten met heel wat problemen omdat ze de talenten niet konden houden. Dat hebben we nu aangepast met een Koninklijk Besluit.