• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders over Portugal-Spanje: "Het moet er meteen "boenk op" zijn"

  Kan Fernando Hierro voor eenheid zorgen in de Spaanse selectie?

  Met Portugal-Spanje staat vanavond om 20u al de eerste kraker van dit WK op het menu. Extra pigment is natuurlijk het verrassende ontslag van Spaanse bondscoach Julen Lopetegui. Hoe reageert de Spaanse selectie daarop? Analist Eddy Snelders blikt vooruit.

  "Uitkijken hoe Spanje zal reageren"

  “Het zal een vrij geladen wedstrijd worden. Dat was het sowieso al, want een duel tussen Spanje en Portugal ligt altijd gevoelig. Maar met alle ontwikkelingen rond de Spaanse bondscoach is het vooral uitkijken hoe Spanje daarop zal reageren. Het wordt geen makkelijke wedstrijd voor Spanje, ook mentaal niet”, zegt Snelders.

   

  “Het kan twee kanten uit: ofwel heb je een verscheurde groep met Madrilenen en jongens uit Barcelona die elkaar in de haren vliegen ofwel heb je net een groep die opnieuw aan elkaar klit en die wil tonen aan de buitenwereld dat het met de nieuwe coach toch nog richting succes kan gaan.”

  Ofwel krijg je een verscheurde groep, ofwel klit het team net aan elkaar.

  "Dit heb ik nog nooit meegemaakt"

  Een bondscoach die vlak voor de start van het WK de laan uitgestuurd wordt, het blijft verbazingwekkend. “Het is heel eigenaardig, vooral de manier waarop alles is gebeurd: de verrassing bij de bond, die het maar kort voor op voorhand wist. Daarnaast is er natuurlijk ook de hoogspanning tussen Madrid en Barcelona die ook politiek veel meegespeeld heeft", zegt Snelders.

   

  “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik herinner me wel nog dat Robert Waseige in de bus meldde dat hij na het WK geen coach meer zou zijn. Dat gebeurt wel vaker en dan is de impact van de trainer op de groep natuurlijk wel iets minder groot."

   

  "Maar zo kort voor de wedstrijd, nadat je de voorbereiding hebt afgewerkt en heel die kwalificatiecampagne hebt doorlopen, zeggen dat je naar Madrid vertrekt, dat is vrij uniek in de geschiedenis van het voetbal.”

  "Als Spanje eenheid vormt, is het favoriet"

  Ondanks de hetze rond Lopetegui dicht Snelders Spanje vanavond toch de beste kansen toe. “Als Spanje opnieuw een eenheid kan vormen, denk ik wel dat het de favoriet is. Kwalitatief zijn ze net iets beter dan Portugal. Ze hebben ook heel veel toernooiervaring, ze hebben al voor hetere vuren gestaan.”

  “Alleen is het de vraag of het door alle hetze wel mogelijk is om die eenheid zo snel terug te vinden. Kwaliteit drijft in principe boven, maar kunnen de spelers het ook nog goed met elkaar vinden in de kleedkamer? Er is ook snel een andere coach aangesteld om die groep weer bij elkaar te krijgen en ik weet niet in welke mate Fernando Hierro daartoe bekwaam is. Voor hem is het natuurlijk ook niet makkelijk.”

  In welke mate is Hierro bekwaam om de groep weer bij elkaar te krijgen?

  "Eén van de moeilijkste groepen op dit WK"

  Met ook nog Marokko en Iran heeft Spanje bovendien geen makkelijke poule. “Het is een heel moeilijke groep, één van de moeilijkste groepen die er zijn op dit WK. Het moet er meteen boenk op zijn tegen Portugal. Marokko wordt toch ook gezien als een heel degelijke tegenstander en kan ook meedingen voor kwalificatie. "

  "Je kan je dus niet veel permitteren en je moet er meteen staan. Een nederlaag kan zware gevolgen hebben. Beide ploegen zullen erop gebrand zijn om te winnen en Portugal heeft natuurlijk het voordeel dat ze niet met die problemen geconfronteerd worden die Spanje heeft. Ik ben heel benieuwd hoe Spanje daarop zal reageren.”