• home
 • video
 • pas verschenen

  Bloederige Butcher wordt bondscoach van de Filipijnen

  Terry Butcher troost ploegmaat Paul Gascoigne na de uitschakeling op het WK van 1990.

  De Filipijnen stonden nog nooit op een WK voetbal, maar met Terry Butcher als nieuwe bondscoach halen ze nu wel een pak WK-ervaring binnen. En een stevige dosis karakter, want de Engelse ex-international is niet vies van een beetje bloed.

  Butcher kwam in totaal 77 keer in actie voor de Engelse nationale ploeg en was erbij op de WK's van 1982, 1986 en 1990. In 1986 was hij één van de Engelse verdedigers die door Diego Maradona genadeloos in de wind gezet werd bij de legendarische goal van de Argentijn in kwartfinale van het WK.  Argentinië won toen met 2-1 en werd uiteindelijk wereldkampioen.

   

  Maar de meeste mensen zullen zich de voormalige kapitein van de Engelse ploeg herinneren voor de hoofdwonde die hij in 1989 opliep tijdens een WK-kwalificatieduel tegen Zweden. Hoewel hij bleef bloeden speelde hij toen onverstoorbaar door. Zijn witte shirt was op het einde van match doordrenkt in het bloed.

   

  Als trainer liep hij tot dusver minder in de kijker. Hij had al 8 clubs onder z'n hoede, maar zonder veel suces.  Nadat hij in 2015 ontslagen werd bij Newport County zat hij zonder club.

   

  Nu  krijgt de 59-jarige  Engelse ex-international dus een nieuwe kans als bondscoach van de Filipijnen. Hij moet de ploeg klaarstomen voor het Zuidoost-Aziatisch kampioenschap in november en het debuut van de Filipijnen op de Asia Cup volgend jaar.

  Butcher (6) ziet sterretjes tegen Maradona (vanaf 18"):

  Butcher speelt voort ondanks bloedende hoofdwonde: