• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Weinig vertrouwen en heel veel vraagtekens bij Rusland"

  Snelders hoopt dat Rusland niet hetzelfde lot wacht als Zuid-Afrika in 2010.

  Rusland opent vanavond het WK met z'n eerste groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië.  Meteen een cruciaal duel voor de Russen volgens analist Eddy Snelders. "Geen overwinning betekent nog meer twijfel in de ploeg."

  "De Russische ploeg is vrij onbekend"'

  Rusland tegen Saudi-Arabië, het is niet meteen een affiche waar de gemiddelde voetbalfan het warm van krijgt. Ook Eddy Snelders niet.

   

  "Het zijn geen landen die tot de verbeelding spreken, we hebben al vaak betere openingswedstrijden gehad. De poule van Rusland is ook al niet interessant met Uruguay en Egypte erbij. Maar we gaan toch wel kijken, want dit is het vertrekpunt. Niemand wil de start missen."

   

  Rusland moest zich als organisator niet kwalificeren voor het WK en speelde enkel vriendschappelijke wedstrijden. Lastig dus om in te schatten hoe sterk  of zwak het team is. "De Russen zitten zelf met gemengde gevoelens. Het probleem is dat ze een hele omwenteling doorgemaakt hebben. "

   

  "De nieuwe coach, Stanislav Tsjertsjesov , heeft een aantal oude spelers moeten vervangen en er zijn ook een paar blessures bij gekomen. Hij heeft vooral naar jonge talenten moeten zoeken, dus die ploeg is vrij onbekend."

  "Afwachten hoe ze zich profileren tegen Saudi-Arabië"

  Rusland deed vorig jaar wel mee aan de Confederations Cup. "Maar dat werd niet echt een succes", zegt Snelders.  Ze hebben alleen maar gewonnen van Nieuw-Zeeland en de andere twee wedstrijden verloren van Portugal en Mexico."

   

  Ook de oefenwedstrijden deden het geloof van de Russische bevolking in hun team niet toenemen. "De trainer wou de waarde van zijn team afmeten aan toppers en dus speelde Rusland tegen Brazilië, Argentinië, Frankrijk en Spanje. Dan haal je niet veel resultaten en gaat het vertrouwen weg. "

  "Op het einde moest het dan gebeuren tegen mindere tegenstanders zoals Oostenrijk en Turkije en dan lukte het niet. Daardoor verdween het vertrouwen en dus is het nu afwachten hoe ze zich zullen profileren in de wedstrijd tegen Saudi-Arabië. Het vertrouwen zal niet 100 procent zijn en er zijn heel veel vraagtekens."

  "Groepsfase overleven is noodzaak voor Russische voetbal"

  De groepsfase overleven, dat is het belangrijkste doel voor Rusland. "Op
  Uruguay na hebben ze met Egypte en Saudi-Arabië tegenstanders die ze normaal wel moeten aankunnen. Als ze de achtste finales halen, is het toernooi wellicht wel gered voor de Russen", zegt Snelders.

   

  "In de groepsfase eruit gaan zoals Zuid-Afrika heeft meegemaakt in 2010, dat is voor een organiserend land nooit leuk. Je krijgt dan minder interesse van de eigen bevolking en hier is het net de bedoeling van die interesse aan te wakkeren, want die is niet optimaal."

  "Met goede prestaties kan je meer Russen naar het stadion lokken. Daar zijn die wedstrijden tegen Saudi-Arabië en Egypte uitermate geschikt voor. Ze zullen er alles aan doen om die achtste finales te bereiken en dan zien ze wel. De poulefase overleven is voor het hele Russische voetbal een absolute noodzaak."

   

  "Geen overwinning tegen Saudi-Arabië betekent nog meer twijfel in de gelederen. Maar aanvallend loopt het niet zo goed, dus laten we hopen voor hen dat er een ommekeer is en dat ze boven zichzelf uit kunnen groeien om de kwalificatie voor de volgende ronde te bewerkstelligen."

  Beluister hier het volledige interview met Eddy Snelders: