• home
 • video
 • pas verschenen

  Kiprop gooit de handdoek: "Ik heb niet de middelen om mij te verdedigen"

  Kiprop is niet meer van plan om zijn positieve dopingtest aan te vechten.

  De voormalige olympische kampioen Asbel Kiprop legt zich neer bij zijn lot en zal zich niet verdedigen tegen de dopingbeschuldiging aan zijn adres. "Het heeft geen zin om dat gevecht aan te gaan zonder de steun van de Keniaanse autoriteiten", zegt Kiprop.

  "Ik ben onschuldig, dit is niet correct"

  Asbel Kiprop is de wereldkampioen op de 1.500 meter van 2011, 2013 en 2015. Hij eindigde tweede op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar pakte alsnog het goud, nadat Rachid Ramzi wegens dopinggebruik gediskwalificeerd was.

   

  Tijdens een dopingtest in november vorig jaar testte Kiprop positief op EPO. De 28-jarige Keniaan riskeert een schorsing van vier jaar door de internationale atletiekfederatie IAAF. 

   

  Zijn zaak wordt op 28 juni behandeld door het onafhankelijk disciplinair tribunaal van de IAAF in Londen. Maar door een gebrek aan steun zal Kiprop zichzelf niet verdedigen.

   

  “Ik ben onschuldig. Maar het heeft geen zin om een gevecht aan te gaan om mijn naam te zuiveren zonder de steun van mijn managers, mijn federatie en de overheid.  Het is niet correct.”

  Het heeft geen zin om het gevecht aan te gaan zonder de steun van mijn federatie.

  "Ik kan mijn geloofwaardigheid nooit meer terugwinnen"

  Kiprop beschikt naar eigen zeggen ook niet over de financiële middelen om zijn advocaten te betalen en zich in een lange en dure juridische strijd te storten.

   

  “Ik ben financieel te zwak om het op te nemen tegen de IAAF", zegt Kiprop. "Ik moet daardoor niet toegeven dat ik doping genomen heb, maar wel dat ik het slachtoffer ben van zij die mij beschuldigen.” 

  Kiprop geeft de strijd dus op. “Zelfs als ik klaar ben om alles te doen om mijn onschuld te bewijzen is het duidelijk dat ik mijn geloofwaardigheid nooit kan terugwinnen. Ook al zullen zij die mij beschuldigen zonder twijfel moeten erkennen dat ik onschuldig ben.”

   

  Kiprop had geprobeerd om zich te verdedigen door aan te voeren dat er onregelmatigheden geweest waren tijdens de dopingcontrole. Maar de Athletics Integrity Unit, een onafhankelijk dopingorgaan voor de atletiek, verwierp die beschuldigingen.