• home
 • video
 • pas verschenen

  Witsel: "Rol is vergelijkbaar met die onder Wilmots, maar spelen offensiever"

  De Rode Duivels zijn anderhalve dag in hun Russisch hotel. De eerste indruk is goed. Nu ligt de focus op de groepsmatch tegen Panama. "De intensiteit op training ligt hoog. Martinez maakt van alles een competitie", vertelt Axel Witsel.

  "Sneuvelen in kwartfinales zou teleurstelling zijn"

  Axel Witsel heeft een verleden in de Russische competitie en kreeg dan ook heel wat vragen over het gastland. "Het is fijn om hier nog eens te zijn. Ik heb hier leuke jaren beleefd. Ik wens Rusland ook een goed toernooi toe. Veel Russen kennen mij, maar dat zorgt niet voor extra druk. Ik geef alles voor de Rode Duivels. Of dat nu in Brazilië, Zweden of Rusland is."

   

  "We zijn beter gewapend dan vier of twee jaar geleden. We hebben meer vertrouwen in onszelf en in ons spel." Wat zijn de troeven van de Belgen? "Onze offensieve kwaliteiten. Het gevaar kan van overal komen. We zijn offensief niet minder dan Spanje of Brazilië."

   

  "Duitsland, Spanje en Brazilië blijven voor mij wel de grote favorieten, maar wij zijn ook klaar om een groots WK te spelen. Vier jaar geleden was sneuvelen in de kwartfinales tegen Argentinië geen ramp, nu zou dat voor mij wel een grote teleurstelling zijn. Ik hoop minstens op de halve finales."

   

  "Mijn droomfinale? Tegen Frankrijk misschien."

  "Mijn positie is niet veranderd, maar we spelen wel offensiever"

  Witsel leek in de laatste oefenmatchen iets offensiever te spelen dan anders. Is zijn rol veranderd? "Neen, mijn positie op het veld is hetzelfde gebleven. Mijn spel is niet veranderd. Mijn rol is nog hetzelfde als onder Marc Wilmots. Het concept is wel wat gewijzigd. We spelen nu met drie achteraan. We zetten hoger druk en proberen de bal meteen te veroveren."

   

  "Vroeger deden we dat minder. Het vraagt fysiek erg veel, maar het begint wel goed te werken. Wie de bal verliest, moet die meteen heroveren. Iedereen kan zich wel vinden in het nieuwe systeem. Het vraagt veel techniek, we hebben veel balbezit, maar daar hebben we ook de spelers voor. Als we tegen een team spelen dat ook de bal wilt, kunnen we ook het verschil maken op de counter. Eden Hazard, Lukaku en Batshuayi zijn sterk en snel genoeg."

   

  "De laatste matchen speelden ik altijd met Kevin De Bruyne. We kunnen allebei het spel verdelen, maar ik heb toch een defensievere rol. Ik moet voor evenwicht zorgen in de ploeg. Iedereen weet hoe het was onder Wilmots, maar ook van Martinez krijg ik vertrouwen. En ik geef me volledig op het terrein."

   

  Wat heeft Martinez de ploeg vooral bijgebracht? "Hij wil elke dag op training een competitie spelen. Ook de kleine spelletjes worden in competitievorm gegoten. De intensiteit ligt daardoor erg hoog en zo stijgt ons niveau ook. Hij maakt winnaars van ons."

   

  De kijkersvraag voor Axel Witsel