Geraardsbergen past voor gaststad WK wielrennen 2021: "UCI vraagt te veel"

  De Sporza-surfer wou het WK 2021 in Geraardsbergen zien.

  In september beslist de wereldwielerbond UCI op het WK in Innsbruck waar de wereldtitelstrijd in 2021 wordt gereden. Vlaanderen heeft zich daarvoor kandidaat gesteld, maar een gaststad is er nog niet. Geraardsbergen - de favoriet voor de Sporza-surfer - trekt zich alvast terug wegens onbetaalbaar: "De UCI vraagt 3 miljoen euro."

  De Geraardsbergse schepen van Sport Véronique Fontaine (Open VLD) deelde die beslissing gisteren mee op de regionale zender TV Oost. "Organisator UCI vraagt een bedrag van 3 miljoen euro. Dat kunnen wij als kleine stad niet bijeenrapen."

   

  Het wielerminnende stadsbestuur had nochtans een lijvig dossier en een afgewerkt parcoursboek klaar, weet TV Oost. De aankomst van het WK zou een plaatselijke lus van 17 km worden met een passage op de Vesten en de finish op de Edingseweg. "Het is heel pijnlijk", zegt Fontaine. "We hadden een mooi parcours voorgesteld en waren al heel ver in het idee."

   

  "We wisten wel dat de UCI een stevig bedrag zou vragen. Maar we dachten dat we er wel zouden komen door samen te werken met de andere steden, Ronse, Oudenaarde, enz."

  50.000 euro voor passage in Ronde van Vlaanderen

  De legendarische Muur van Geraardsbergen zit wel opnieuw in de Ronde van Vlaanderen. Daarvoor betaalt de stad 50.000 euro. De doortocht van de Ronde van Frankrijk volgend jaar is gratis, aldus TV Oost.

   

  Volgens Fontaine zou Vlaanderen de enige overgebleven WK-kandidaat-organisator zijn, nadat Barcelona en Kopenhagen afgehaakt hadden. "Voor de rit in lijn in de Tour zou Antwerpen de startplaats worden en Leuven de aankomstplaats."

  Sporza-surfer koos voor WK 2021 in Geraardsbergen in poll

  Na de bekendmaking van de Vlaamse kandidatuur - in januari van dit jaar - vroegen wij in een poll waar de Sporza-surfer het WK graag in Vlaanderen zou zien. Geraardsbergen kwam als favoriet uit de bus met 25 procent van de 35.000 stemmen. De Vlaamse Ardennen waren populair met Oudenaarde op 2 en Ronse op 3. Daarna volgden Antwerpen en Brugge.

   

  In september zullen we meer weten. De laatste keer dat Vlaanderen aan bod kwam, was in Zolder in 2002, waar Mario Cipollini won. Leuven en Gent doen alvast een gooi naar de Vlaamse organisatie.

  UCI: "Vroegen geen 3 miljoen euro aan Geraardsbergen"

  De UCI zelf reageerde vandaag kort op de beweringen van Geraardsbergen via zijn perswoordvoerder Louis Chenaille. "De UCI wil graag rechtzetten dat het een som van drie miljoen euro heeft gevraagd aan de stad Geraardsbergen."

   

  "Gedurende het proces van toewijzing van deze wereldkampioenschappen heeft de UCI slechts gesproken met enkele nationale comités die zelf de budgettaire noden moesten vastleggen." De UCI communiceerde niet over de grootte van het benodigde budget.