• home
 • video
 • pas verschenen

  "Continuïteit is de sleutel tot het succes van BC Oostende"

  Dario Gjergja is al sinds december 2011 bij de kustploeg.

  Dario Gjergja pakte sinds hij bij Oostende is altijd de titel.

  BC Oostende is voor de 7e keer op een rij Belgisch basketbalkampioen, een historische primeur. Sportief manager Philip Debaere verklaart de successen door te wijzen naar de continuïteit "in omkadering, spelers en coach". Die laatste, Dario Gjergja, hoopt dat iemand op een dag zal zeggen dat hij "nuttig" was voor de club. 

  Debaere: "Bestuur, spelers én coach zijn dag en nacht met Oostende bezig"

  Oostende won gisteren een 3e en beslissende keer van Antwerp. BCO is nog maar de eerste club in de geschiedenis die 7 titels naeen wint.  Het liet Semailles (jaren 40-50), Antwerpse (jaren 60), het Oostende van de jaren 80 en het Racing Mechelen van de jaren 90 definitief achter zich.

   

  Debaere is sprakeloos: "7 op een rij is vrij speciaal, een andere club zal veel inspanningen moeten doen om dit te herhalen. We kenden dit jaar nochtans een moeilijker begin. Onze hoofdsponsor vertrok, er was minder budget voor de ploeg. Het is ongelooflijk hoe Dario zijn spelers op 1 lijn kreeg en we weer goeie resultaten neerzetten."

   

  De manager strooit met lof richting de coach, die al sinds december 2011 aan de kust is. "Ik link die laatste 7 jaar ook aan Dario. Met Dario hebben we een mooie omkadering gemaakt, buiten de spelers om. Er is een zeer goeie werkethiek. We hebben altijd gekeken naar continuïteit: naar omkadering, naar spelers en naar coach. Dat is de sleutel tot dit succes."

   

  Ondanks de triomfen vertrok hoofdsponsor Telenet dus, nota bene naar concurrent Antwerp. Is dat tekenend voor het basketbal anno 2018? "Moeilijke vraag. Ik ben vooral met sportieve bezig. Sportief hebben we een goeie job gedaan.  Maar de mensen van het bestuur deden ook een ontzettend goeie job. Ze zijn creatief bezig geweest met sponsorwerving om zelfs zonder hoofdsponsor het
  seizoen rond te maken. Het mag ook wel eens in het licht gezet worden dat die mensen daar dag en nacht mee bezig zijn, net zoals spelers en coach. Die combinatie levert dit resultaat op.”

  Gjergja: "Hoop dat iemand zal zeggen dat ik nuttig was"

  Dario Gjergja was weer zijn flamboyante zelve in deze finalereeks tegen de Giants. Wat was voor de trainer de sleutel tot succes in de 3 matchen? "Defense." Waarna er complimenten volgden voor de tegenstander: "Die gasten gaven nooit op. Ze schoten goed, wij hadden problemen met hun offensieve rebounds. Ze deden ons daar veel pijn. We konden de match niet afmaken."

   

  Zijn sportieve baas gaf het al aan: werkethiek is belangrijk in Oostende. En die stuurt de Kroatische coach. "Dat hoop ik toch. Het is mijn werk om te jongens te laten
  spelen zoals we willen: de defensie moet consistent zijn, de houding moet
  correct zijn en we moeten de bal laten gaan. We mogen niet egoïstisch zijn.”

   

  Oostende kende al een grote historie met Jon Heat en Rik Samaey in de jaren 80. Nu doet het beter met 7 titels op een rij. Wat betekent dat voor Gjergja? "Het is een bewijs van ons werk. Ik vind wel dat je geen periodes kunt vergelijken. Ik hoop

  dat iemand op een dag zal zeggen dat ik ook nuttig was voor deze club. Ik denk
  zelf van wel, maar je weet niet hoe mensen oordelen.”

  Moors: "Maturiteit is enige verschil tussen de 2 ploegen"

  Antwerp-coach Roel Moors geloofde vooraf in de titel. Wat heeft het verschil gemaakt? "De ouderdom of ervaring bij Oostende is het enige verschil tussen de 2 ploegen. Kwalitatief is er geen groot verschil, wel qua maturiteit."

   

  "In de 1e match waren we te blij om in de finale te staan. In de andere 2 matchen zijn het details die het verschil maken en dat is ervaring. Ik zie dit niet als frustrerend, maar als een opportuniteit. Mijn jongens moeten dit zien als een leerproces. Wij zijn de jongste ploeg van alle top 4-ploegen, misschien van de hele liga. We houden die ploeg samen, we gaan alleen maar beter worden."

   

  Had het gekund? “Ik was ervan overtuigd dat het er inzat. Ik denk dat nog altijd, maar we moeten ook heel veel respect hebben voor wat Oostende gebracht en gedaan heeft. Het zat in details en die moet je ook beheersen.”