• home
 • video
 • pas verschenen

  VS, Canada én Mexico mogen WK 2026 organiseren

  Het WK van 2026 zal in Noord-Amerika plaatsvinden. Het gezamenlijke bid van de VS, Canada en Mexico kreeg op het FIFA-congres in Moskou de voorkeur op de kandidatuur van Marokko. Het WK 2026 wordt het eerste in 3 landen én het eerste met 48 deelnemers.

  Voor het eerst koos niet het Uitvoerend Comité (nu de Raad van de FIFA, red), maar had elk FIFA-land een stem. Dit om de zweem van corruptie uit het verleden te counteren. "United 2026" haalde het met 134 stemmen, tegenover 65 voor Marokko. De helft van de stemmen was nodig. De 4 betrokken landen mochten niet meestemmen.

  Favoriet haalt het

  "United 2026" was de grote favoriet. In het FIFA-evaluatierapport scoorden de VS/Canada/Mexico een 4 op een maximum van 5. Marokko kwam uit op 2,7.  Marokko heeft momenteel geen enkel stadion dat aan de vereisten voldoet. In Noord-Amerika staan al 17 stadions die helemaal klaar zijn.

   

  Ook qua accommodatie en transport hadden de drie een streepje voor.  En natuurlijk speelt geld ook een rol: economisch presenteerde de tripartite 12,3 miljard euro aan WK-inkomsten, Marokko stelde 6,2 miljard euro in het verschiet.

  5e keer njet voor Marokko

  Marokko bijt voor de 5e keer in het zand als kandidaat-WK-organisator. Ook voor het WK in 1994, 1998, 2002 en 2010 kregen de Noord-Afrikanen nul op het rekest. Het WK komt een 2e keer langs in de VS na 1994. Mexico wordt een derde keer gastheer na 1970 en het voor de Belgen zo succesvolle 1986. Voor Canada wordt het een primeur. Voor de volledigheid: het WK in 2022 is in Qatar.

  Geen rechtstreekse kwalificatie voor organisatoren?

  In principe zijn de gastlanden altijd rechtstreeks geplaatst voor de eindfase van het WK, maar dat ligt voor de organisatoren van het WK in 2026 nog niet vast.

   

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet verstaan dat de sleutel in handen ligt van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. "Die moet beslissen hoe ze de kwalificaties voor het WK van 2026 regelt", verklaarde de Zwitser.

   

  De CONCACAF mag voor het WK van 2026 zes rechtstreekse deelnemers afvaardigen, eventueel aangevuld met twee teams die barrages moeten afwerken. Maar het is nog onduidelijk hoe de drie organisatoren hierbij ingepast zullen worden. Het voorstel van de CONCACAF moet sowieso eerst langs de Wereldvoetbalbond passeren. "De FIFA-Council neemt uiteindelijk de finale beslissing."

  België stemde voor Marokko

  Intussen raakte ook bekend dat Gérard Linard, de Belgische bondsvoorzitter, de kandidatuur van Marokko steunde. Ook onder meer Frankrijk, Nederland, Brazilië en Italië stemden voor Marokko, dat met 134 stemmen tegenover 65 stemmen verloor van "United".