• home
 • video
 • pas verschenen

  4 snelle vragen aan onze commentatoren: spreken ze Russisch? Wat zit in hun koffer?

  Voor de Sporza-commentatoren komen er interessante, maar ook drukke weken aan. Wat doen ze om zich toch te ontspannen? En hoe zullen ze zich in Rusland uit de slag trekken?

  1. Hoeveel woorden Russisch spreek je?

  • Peter Vandenbempt: 7

   

  • Eddy Demarez: Da, njet en nazdrovje. Dat is het zo'n beetje voorlopig. Maar Jan Balliauw is zo vriendelijk geweest ons een vertaalgidsje voor het Cyrillisch alfabet mee te geven. Overleven zal dus wel lukken.

   

  • Frank Raes: 6

   

  • Niko Lainé: Een 20-tal, en vooral de zinnen: "Ik versta geen Russisch" en "Spreekt u Engels?". Mijn vrouw heeft slavistiek gestudeerd en heeft me wel een aantal dingen geleerd.

   

  • Filip Joos: Geen enkel

   

  • Geert Heremans: Geen

  2. Welk boek/serie/film neem je mee ter ontspanning?

  • Peter Vandenbempt: Het Labyrint der Geesten van Zafon, voor in de laatste week. Maar het kan zijn dat ik toch niet ver geraak :-)

   

  • Eddy Demarez: Dat is makkelijk: Netflix! Puur voor de ontspanning. Ik zal al genoeg moeten lezen als voorbereiding voor de matchen.

   

  • Frank Raes: Boek: De jaren 60 van Geert Buelens. Beeld: de series Godless en Fauda. Maar er is wel weinig tijd voor vertier.

   

  • Niko Lainé: Ik neem geen series of films mee, maar wel een paar boeken die al jaren klaarliggen, zoals The Corrections van Jonathan Frantzen. En om te herlezen elke dag een stukje uit Kleine Dagen van Bernard Dewulf.

   

  • Filip Joos: 4 kleppers: Ik bestaat uit twee lettters van A.H.J. Dautzenberg, Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker, Radeloos geluk van Jan Vanriet (een gesigneerd exemplaar!) en in De Slegte heb ik net een oude versie van Duddy Kravitz van Mordecai Richler op de kop getikt. Dat kan ik herlezen en stuklezen, het origineel staat toch in mijn boekenkast.

   

  • Geert Heremans: Geen tijd voor.

  3. Wat is je grootste nachtmerrie in Rusland?

  • Peter Vandenbempt: Geen echte nachtmerrie, maar Kaliningrad-Sotsji is een dagje onderweg: van 10u 's middags tot 20u 's avonds.

   

  • Eddy Demarez: Aangezien ik 17 keer moet vliegen, vaak met een tussenlanding in Moskou, is de ergste nachtmerrie helaas geen onrealistische: bagage die niet aankomt op de eindbestemming en 2 dagen later weer moeten vertrekken. Met ons strakke reis- en matchschema kun je dat missen als kiespijn. Ik mag er niet aan denken.

   

  • Frank Raes: Niet in het hotel geraken na een avondmatch. Voor de rest laat ik me alweer verrassen.

   

  • Niko Lainé: Ik heb er nog niet echt van wakker gelegen, maar toch: zonder computer en dus voorbereiding voort moeten.

   

  • Filip Joos: Geen. Ik doe niet aan voorafgaandelijke nachtmerries. Dat spaart veel zweet uit.

   

  • Geert Heremans: Een vlucht missen.

  4. Welke speler zal je het meest missen dit WK?

  • Peter Vandenbempt: André Gomes (Portugal). Om een onverklaarbare reden een lievelingsspeler van mij, maar na een hopeloos seizoen bij Barcelona en zijn emotionele ontboezemingen over stress en onzekerheid helaas zeer terecht niet geselecteerd door Santos.

   

  • Eddy Demarez: Nainggolan is voor de hand liggend. Ik hoop dat hij voor de Duivels niet de missing link zal blijken te zijn. En natuurlijk zal ik ook een speler als Gareth Bale, die het met Wales dit keer niet gehaald heeft, missen. Maar een heel opvallende afwezige vind ik Leroy Sané. Vreemd dat Löw bij Duitsland geen plaats heeft voor hem. Naar mijn gevoel heeft hij in zijn kern geen andere vleugelflitser van hetzelfde niveau rondlopen. Sané is een beetje de Nainggolan van Duitsland. Iedereen wil hem erbij, alleen de bondscoach niet.

   

  • Frank Raes: Radja uiteraard, maar ook Arturo Vidal (Chili) en Dimitri Payet (Frankrijk).

   

  • Niko Lainé: Behalve Nainggolan (uiteraard): een 100% fitte Vincent Kompany.

   

  • Filip Joos: Jan Oblak, omdat olympische klasse en rust tussen de palen op een WK thuishoort. Zlatan Ibrahimovic, omdat die Zweden nu misschien wel meer een ploeg zijn, maar ik toch altijd meer van dat ene ego zal blijven houden. En ik vrees voor Duitsland en België dat ze Sané en Nainggolan erg goed hadden kunnen gebruiken.

   

  • Geert Heremans: Radja Nainggolan.