Wie organiseert WK 2026? United of Marokko? En wat met Trumps tweet?

  VS-president Trump zette druk op de ketel met een tweet.

  Dinsdag staan Marokko 2026 en United 2026 (lees: de VS, Canada en Mexico) in Moskou lijnrecht tegenover elkaar in de wedloop om de Wereldbeker van 2026 te mogen organiseren. David tegen Goliath, of is de strijd toch niet zo ongelijk als hij op het eerste gezicht lijkt?

  4 op 5 voor United, 2,7 op 5 voor Marokko

  De Wereldbeker 2018 is nog niet geboren of de verkiezing van het gastland voor het WK van 2026 komt er al aan. Dinsdag weten we wie de hoogmis van het wereldwijde voetbal over 8 jaar mag organiseren: United 2026, een tripartite tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico, of Marokko, dat in zijn eentje kandideert.

   

  In de prognoses - en uit een onderzoek van een aantal FIFA-inspecteurs bij de kandidaat-organisatoren - blijkt United 2026 meer dan een streepje voor te hebben. United 2026 kreeg 4 op 5 op zijn evaluatierapport, Marokko slechts 2,7 op 5.

   

  Vooral op het vlak van stadions, accomodatie en transport scoort United 2026 beduidend beter dan het Noord-Afrikaanse land. United 2026 behaalt op die gebieden al veel goeie punten, terwijl Marokko nog heel veel geld zou moeten investeren.

   

  Ook commercieel/financieel zou er een grote kloof gapen tussen beide "bids". United 2026 maakt gewag van een mogelijke winst van 11 miljard dollar, waardoor het het lucratiefste WK in de geschiedenis zou worden. Dat zou FIFA-voorzitter Infantino uiteraard als muziek in de oren klinken, vooral omdat hij zo de financiële basis van de door allerlei corruptieschandalen geplaagde FIFA aanzienlijk zou kunnen versterken.

   

  De Marokkanen maken zich dan weer sterk dat ze bij de verkiezing steun krijgen vanuit hun eigen Afrika en Europa, vooral dan de landen rond de Middellandse Zee. Maar ook Rusland en zijn buren zouden Marokko - ook uit politieke overwegingen - meer genegen zijn dan United 2026.

   

  "Ook wij hebben een winstperspectief", klinkt het in Marokko. "Bovendien zou het een stimulans zijn voor onze regio als we het WK kunnen organiseren. Dat bepaalde steden en landen grote evenementen kunnen organiseren, dat weten we al langer. Het is de kracht van de sport dat ze ook andere gebieden bereikt en kan helpen in hun ontwikkeling."

   

  Wie wint, weten we morgen. De winnaar heeft 104 van de 207 stemmen nodig. Ter info: de FIFA telt 211 leden, maar de 4 landen die aan de verkiezing deelnemen mogen zelf niet meestemmen.

  Propaganda van United 2026:

  David Beckham steunt United 2026:

  Afghanistan zal voor United 2026 stemmen:

  Trump stuurde deze niet mis te verstane tweet de wereld in:

  Dat een WK-verkiezing niet alleen een keuze voor de sport is, is een understatement dat kan tellen. De politieke invloeden zijn voor het grote publiek niet altijd merkbaar, maar Donald Trump zou Donald Trump niet zijn als de Amerikaanse president met een tweet geen duidelijke tip zou geven aan zijn "bondgenoten".

   

  "Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen het Amerikaanse WK-bid geen warm hart zouden toedragen", zegt Trump. "Waarom zouden wij die landen in de toekomst nog steunen als zij dat nooit doen (ook niet in de VN)?"

  "Trump stelt zich niet sympathiek op"

  "Bij dit soort van evenementen wordt er politiek altijd gemarchandeerd', zegt Arnout Geeraert, expert sport-politiek aan de KU Leuven.  "Je kunt het ook zo bekijken: "Jij doet iets voor ons, ik doe iets voor jou". Dat is op zich bijzonders, want dat gebeurt wel vaker in internationale betrekkingen."

   

  "Wat wel nieuw is - en volgens mij niet zo intelligent - is dat de leider van een land een dwingende rethoriek op de sociale media uit. Daarmee ondermijnt hij de "soft power" (= de aantrekkelijkheid en prestige) van de VS.  Want simpel gezegd: hoe aantrekkelijker je bent, hoe makkelijker je andere landen kunt overtuigen."

   

  "Bij het Engelse bid voor het WK 2018 zagen we dat Engeland gepercipieerd werd als ietwat arrogant, soms wat neo-kolonialistisch. Dat is een van de redenen waarom Engeland in die verkiezing zo weinig stemmen gekregen heeft."

   

  "Als ik Trump advies mocht geven, zou ik zeggen: voer die druk uit achter de schermen en stel jezelf als leider van je land vooral sympathiek op. Maar of deze tweet nu de doorslag zal geven, is nog iets anders natuurlijk."

   

  "Anderzijds gebruikt ook Marokko zijn diplomatieke apparaat. Een groot sportevenement kun je anders niet binnenhalen. "

  De mogelijke stadions van United 2026 zijn alvast "aantrekkelijk":

  "Marokko is commercieel interessant qua tijdszone"

  Goed om te weten: niet langer een directiecomité wijst het WK toe, wel de FIFA-landen zelf. Geeraert: "Of het nu eerlijker zal verlopen is iets anders. Maar terwijl vroeger enkele hoge piefen de beslissing namen, verklein je nu wel het risico op corruptie. Vroeger moest je een relatief kleine groep van mensen overtuigen, waardoor corruptie sneller kan plaatsvinden. Nu moet je al meer dan 200 mensen omkopen." 

   

  "Het Marokkaanse bid hinkt op basis van objectieve criteria achterop, maar de Afrikaanse landen zijn met veel. Als zij zich allemaal achter Marokko scharen, is het al zo goed als binnen voor Marokko. Op dit moment kan ik niet zeggen wie er zal winnen, al denk ik dat United 2026 voldoende sterk is om genoeg stemmen binnen te halen."

   

  "Wat Marokko commercieel dan weer aantrekkelijk maakt, is dat ze in een tijdszone leven die aansluit bij de Europese. Wij willen op een menselijk uur naar voetbal kijken, in de Noord-Amerikaanse tijdszone is dat voor ons minder interessant. Er valt dus op dat vlak wel iets te zeggen voor het Marokkaanse bid."

  Fransman David Trezeguet is Marokkaans bod genegen:

  "Voetbal verandert het leven van Marokkaanse vrouwen"

  Marokko somt zelf zijn troeven op: