• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA waarschuwt: "Systeem met videoref zal niet perfect zijn"

  Videoref.

  De VAR werd op de Confederations Cup al getest.

  In onze Jupiler Pro League was de Video Assistant Referee (VAR) geregeld gespreksonderwerp nummer één, op het WK doet de videoref de komende weken zijn intrede. "Het blijft een interpretatie. Het kan ja of neen zijn. Na de wedstrijd kan er altijd discussie zijn", klinkt het bij de FIFA.

  De VAR werd het voorbije seizoen in meerdere competities uitgetest, maar nu is ook het WK aan de beurt. Massimo Busacca, scheidsrechtersbaas bij de FIFA, vertrouwt het systeem, maar is ook niet blind voor de kinderziekten.

   

  "We gebruiken de VAR en dat doen we omdat we denken dat we er klaar voor zijn", zegt de ex-topref. "Maar ik denk niet dat het systeem perfect zal zijn."

   

  "We gaan op zoek naar uniformiteit en consistentie, maar we mogen niet denken dat technologie het probleem volledig zal oplossen."

   

  "Het is en blijft een mens die naar de videobeelden kijkt en dus een interpretatie maakt. Het is geen systeem zoals de doellijntechnologie."

   

  "Het is een interpretatie. Het kan ja of neen zijn. En na de match kan er nog altijd discussie zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de schandalen uit het verleden niet meer zullen meemaken."

  We gaan op zoek naar uniformiteit en consistentie, maar we mogen niet denken dat technologie het probleem volledig zal oplossen.

  Massimo Busacca