• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Duivels groep niet overleven, mogen ze te voet uit Rusland terugkeren"

  De Rode Duivels

  "Ik zou er met mijn verstand niet bij kunnen als België meteen gewipt wordt."

  Het WK mag vandaag zijn duivels ontbinden. Op de Rode Duivels is het wachten tot maandag, dan is de match tegen Panama. Wij vroegen alvast aan Peter Vandenbempt en Filip Joos wat we van de Belgen mogen verwachten.

  Een vroege exit voor de Rode Duivels, daar moet Peter Vandenbempt eens om lachen. "Als België uitgeschakeld wordt in de groepsfase, stel ik voor dat de Rode Duivels te voet terugkeren uit Rusland. Dan hebben ze toch tijd. Dat scenario is ondenkbaar en ook onvergeeflijk."

   

  "Je kunt altijd links of rechts eens tegenslag hebben, maar dan word je nog 2e in de groep, wat eigenlijk ook niet zou mogen op basis van het aanwezige talent. Ik  zou er met mijn verstand niet bij kunnen als we eruit gaan in de 1e ronde. Zelfs niet als er een paar verdedigers uitvallen of pakweg Hazard niet fit is voor de 1e match", zegt Vandenbempt.

   

  "Ik ga ervan uit dat we met Panama eerst nog een extra oefenmatch hebben. Die zijn toch echt wel te zwak. Ze zullen misschien hun beste match spelen van het toernooi, omdat ze extra gemotiveerd zullen zijn voor hun debuut, maar het klasseverschil is zó groot."

   

  "Tunesië is moeilijker en stugger. Veel beter dan Egypte. Het kan een blok vormen, maar komt er ook snel uit. Zo had het zelfs kunnen winnen tegen Spanje. Tunesië kan die prestatie herhalen op het WK. De Belgen zullen dus wakker moeten zijn."

   

  "Over Engeland wordt wat smalend gedaan, maar alles bij elkaar vind ik dat toch een jong en enthousiast elftal. Maar toch ook weer een stuk minder dan de Belgen. Ik verwacht niet dat het een walk in the park wordt, maar een uitschakeling in de 1e ronde is onmogelijk."

   

  "In de 1/8e finales kunnen we best Colombia en Polen vermijden en treffen we dus liefst Japan of Senegal. Colombia is een stevige ploeg, met veel snelheid en met ervaring op een WK. Polen toonde zich op het EK al als een elftal dat goed in elkaar zit, met vooraan misschien wel de beste diepe spits ter wereld (Lewandowski). Maar als de Belgen naar hun kwaliteiten voetballen, dan mogen de 1/8e finales sowieso geen eindpunt zijn."

  Joos: "Als De Bruyne en Hazard goed zijn, kán het"

  Filip Joos ziet de Rode Duivels ver geraken, maar onder 1 voorwaarde: "Als De Bruyne en Hazard goed tot zeer goed zijn, dan kan het voor de Belgen. Ze moeten er alleen voor zorgen dat ze geen water en vuur zijn. Al krijg je met water en vuur stoom en dat is nog niet al te vaak gebeurd."

   

  "Wij focussen misschien te vaak op de problemen, al zijn die er zeker: we hebben absoluut te weinig gewonnen tegen toplanden. Maar ook Duitsland en Spanje lieten steken vallen."

   

  "Ik merk wel dat de topteams meer en meer vasthangen aan de kapstok van een diepe spits. Lukaku kan die rol vervullen, maar dan moet hij zich in moeilijke momenten meer tonen."

   

  "Wat dat betreft kan Lukaku nog reuzenschreden zetten. Hij moet met zijn kleerkast zorgen dat de bal in de ploeg blijft, meer fouten uitlokken,... Dat doet hij naar mijn gevoel te weinig bij Manchester  United en ook bij de Duivels, al is dat daar nog niet veel nodig geweest."

  Martinez moet er gewoon voor zorgen dat De Bruyne en Hazard geen water en vuur zijn. Al krijg je met die 2 wel stoom.

  Liggen de topteams wakker van België?

  Joos: "Ik denk dat de grote landen niet graag tegen ons spelen, wegens het potentieel dat we hebben. We zullen nooit onderschat worden. Maar Brazilië begint aan elke match met het gevoel: vandaag winnen we."

   

  "Het respect voor de Rode Duivels op het internatioale toneel is gegroeid", vult Vandenbempt aan. "Vooral door de namen van de spelers dan. Iedereen kent Lukaku, De Bruyne en Hazard. Messi dacht niet toevallig aan België als outsider voor de titel. Maar landen als Brazilië, Duitsland, Spanje en Argentinië, die liggen niet wakker van de tegenstander. Zeker niet van België, hoogstens als ze tegen elkaar worden uitgeloot."

  Hebben de Belgen vooruitgang gemaakt onder Martinez?

  "België heeft in deze korte oefencampagne stappen vooruit gezet. Het probleem was dat we eerst tegen het sterkste land (Portugal) hebben gespeeld en dat was teleurstellend", zegt Peter Vandenbempt.

   

  "Nadien zijn de Belgen wel geëvolueerd. Egypte was een zeer matige tegenstander en ook Costa Rica was niet van het hoogste niveau, maar je zag het aanvalsspel wel telkens verbeteren."

   

  "Het vertrouwen in Martinez is vooral gebaseerd op wat de spelers vertellen. Je voelt dat ze meegaan in zijn verhaal. Hij heeft een heel gedetailleerde wedstrijdvoorbereiding en tactische aanpak. Wat dat betreft zijn er sowieso grote stappen gezet in vergelijking met Wilmots. Maar de lakmoesproef is toch in Rusland zelf."

   

  Filip Joos ziet wel een valkuil op het WK. "Ik heb in sommige matchen het gevoel dat die driemansdefensie niet de juiste tactiek is. De bondscoach zegt: we kunnen switchen, omdat iedereen het systeem met 4 kent, maar ik geloof nooit dat we wereldkampioen worden met 3 achterin."

   

  Na de teleurstelling op het EK werd deze generatie Duivels ook een gebrek aan winnaarsmentaliteit verweten. "Die is ook moeilijk te testen tegen het soort tegenstanders dat we voor de kiezen hebben gekregen. Is zo'n winnaarsmentaliteit wel een constante?"

   

  "Je zou zeggen dat Spanje, dat zoveel heeft gewonnen, een winnaarsmentaliteit heeft, maar op het EK liep de ballon toch leeg tegen Italië, net als op het WK tegen Nederland. Terwijl ze Sergio Ramos in de ploeg hebben, waarvan iedereen zegt: die verpersoonlijkt die mentaliteit."

  De revelatie? In koor: "Marokko!"

  "De verrassing van het toernooi kun je worden door goed te voetballen. Ik voel wel iets voor Marokko. Dat swingt. En het zou tof zijn: al die straatfeesten in Brussel. De ene dag voor de Rode Duivels, de andere dag voor Marokko", zegt Filip Joos.

   

  Vandenbempt:  "Ook mij heeft Marokko in zijn oefenmatchen enorm bekoord. Met een paar oude bekenden, zoals Boussoufa, en met veel beweging, techniek, duelkracht. Een mix van ervaring en fris talent ook. Kortom, een openbaring. Voor die ploeg wil ik me wel rechtop zetten."

   

  "Maar voor de rest vrees ik dat we in Rusland toch weer veel saaie matchen zullen krijgen in de groepsfase, zoals wel vaker op een WK. Berekend, afwachtend en voorzichtig voetbal."