• home
 • video
 • pas verschenen

  Echevarria maakt indruk met verste sprong in 23(!) jaar, maar wind is spelbreker

  Juan Miguel Echevarria, onthoud de naam maar goed, want de 19-jarige Cubaan kan ooit op de tabellen van de wereldrecords staan. De verspringer gooide op de Diamond League-meeting in Stockholm al hoge ogen met 8,83 meter.

  De zandbak in Stockholm leek bijna te kort te zijn voor Juan Miguel Echevarria. De jonge Cubaan deed alle monden openvallen bij zijn zesde en laatste poging in het verspringen: 8,83 meter. De verste sprong in 23 jaar.

   

  Een plekje in de recordboeken lonkte want slechts vier atleten deden ooit beter. Het wereldrecord staat sinds 1991 op naam van de Amerikaanse verspringer Mike Powell: 8,95 meter.

   

  Maar de wind speelde recordspelbreker voor Echevarria. Met 2,1 meter rugwind per seconde telde de poging niet als recordpoging, de limiet ligt namelijk op 2 meter rugwind per seconde.

   

  Echevarria ziet mogelijkheden voor de toekomst. "Ik wou vandaag over 8,50 meter raken, maar ik had niet gedacht dat ik zo ver kon raken. Ik wil nog heel lang op dit niveau springen, maar het is nog vroeg dus ik bekijk het stap per stap."

  Echevarria toekomstig wereldrecordhouder?

  Echevarria gooit al even hoge ogen in de atletiekwereld. In maart kroonde hij zich nog tot wereldkampioen indoor in Birmingham door olympisch kampioen Jeff Henderson en wereldkampioen outdoor Luvo Manyonga te kloppen met een sprong van 8,46 meter.

   

  Maar nu het outdoorseizoen weer begonnen is, staat er geen maat op de Zuid-Afrikaan Manyonga. Hij won zes meetings op rij. "Het wereldrecord van 8,95 meter zal ooit wel sneuvelen, maar dat zal niet tijdens een meeting zijn. Voor zo'n prestatie heb je de adrenaline van een kampioenschap nodig."

   

  Maar kloppen die uitspraken nog? Juan Miguel Echevarria bewees in Stockholm alvast dat een wereldrecord tot de opties behoort.