• home
 • video
 • pas verschenen

  Kun je wereldkampioen worden met spelers uit de PL? "Amai, dit is een eyeopener"

  Hazard en De Bruyne

  Zijn Hazard en De Bruyne nog fit na een slopend seizoen in Engeland?

  Heel wat Rode Duivels zijn actief in de Premier League, maar de voorbije WK's presteerden de spelers uit Engeland bijna altijd zwak. Is hier een verklaring voor? Sporza vroeg het aan Werner Helsen, de professor die de Duivels fysiek klaar moet stomen.

  Sinds de Premier League in 1992 werd opgericht, konden maar 11 spelers die in die competitie actief waren wereldkampioen worden. Een opmerkelijke statistiek, die de vraag oproept: is het nefast voor je WK-kansen om veel spelers uit de Premier League in je poeg te hebben?

   

  "Je zou denken dat de spelers uit de Premier League veel meer minuten maken en daarom vermoeid aan het WK beginnen", zegt Werner Helsen. "Maar uit jullie onderzoek (zie tabel) blijkt dat niet. Op het vorige WK haalden de 4 halvefinalisten meer minuten dan de Engelse selectie. Dat is een eyeopener."

   

  "Dat Spanje en Duitsland zo goed scoren, is geen toeval. De clubs uit die landen stoten ook het verst door in de Champions en Europa League. Daarom verzamelen ze meer speelminuten."

    min/speler resultaat
  WK 2018 BELGIE 2.740  
    Engeland 3.059  
    Spanje 3.414  
    Duitsland 2.748  
    Frankrijk 3.251  
    Brazilië 3.358  
    Argentinië 2.637  
         
  WK 2014 BELGIE 2.809 kwartfinale
    Duitsland 3.152 wereldkampioen
    Argentinië 2.888 finale
    Nederland 2.907 halve finale
    Brazilië 2.862 halve finale
    Engeland 2.738 groepsfase
         
  WK 2010 Spanje 3.701 wereldkampioen
    Nederland 3.017 finale
    Duitsland 3.406 halve finale
    Uruguay 2.866 halve finale
    Engeland 3.264 1/8e finale
         
  WK 2006 Italië 3.333 wereldkampioen
    Frankrijk 3.384 finale
    Duitsland 2.875 halve finale
    Portugal 2.472 halve finale
    Engeland 2.932 kwartfinale

  "In Engeland lopen ze zelf, in Spanje doet de bal het werk"

  Werner Helsen ziet enkele andere factoren die wel invloed hebben op de vermoeidheid op een WK:

   

  • Leeftijd: "Oudere spelers hebben meer recuperatie nodig en zijn dus minder geschikt om meerdere matchen na elkaar te spelen."
  • Fitheid: "Spelers met een hoge VO2-max zijn beter in staat om meer matchen per week te spelen."
  • Resultaten: "Als je wint, voel je de vermoeidheid - subjectief  - minder aan. Dan is de opeenvolging van matchen eerder een lust dan een last."
  • Trainingsarbeid: "Spaanse spelers werken veel meer met de bal en laten de bal dus vaker "lopen" dan zijzelf. De intensiteit krijg je in Spanje meer door de balsnelheid dan door de fysieke prestaties."
  • Individu: "Sommige spelers hebben amper matchritme nodig, anderen spelen het liefst elke match. De meeste Belgische toppers hebben dit seizoen meer dan 4.000 minuten gespeeld, maar dat hoeft dus niet per se een nadeel te zijn."

   

  Je zou ook kunnen denken dat de spelers in Engeland harder aangepakt worden en dat ze daarom gehavend aan het WK moeten beginnen. Maar uit de statistieken blijkt dat er juist veel minder fouten gemaakt worden in Engeland dan elders.

   

  "De stakeholders in Engeland zien niet graag rode kaarten. In Spanje worden er veel meer getrokken, maar dat zijn dan ook de 2 extremen: in Engeland wordt hard gespeeld, maar weinig bestraft, in Spanje wordt zeer technisch gespeeld, maar trekken ze snel kaarten. Al denk ik niet dat dat allemaal een rol zal spelen op het WK."

  competitie aantal overtredingen gemiddelde/match
  La Liga 10.448 27.49
  Bundesliga 8.407 27.47
  Ligue 1 9.836 25.88
  Serie A 9.648 25.39
  Premier League 7.815 20.57

  "Ideale mix bij België"

  Werner Helsen is professor trainingsleer en prestatiesportbegeleiding aan de KUL. Hij biedt zijn expertise aan aan de Rode Duivels. "Wij zijn sinds begin dit jaar bezig met de voorbereiding op het WK. We volgen hen dagelijks op met hun gps- en hartslaggegevens. Op basis daarvan geven we elke dag adviezen aan de staf voor de volgende dagen."

   

  "Ik denk dat België de ideale mix heeft om het ver te schoppen op het WK. Er zijn wat jonge spelers, maar ook enkele spelers met meer ervaring. Die ervaring deden ze niet zozeer op in de eindfase van de Champions League of Europa League, maar het is even belangrijk qua ervaring om in je eigen competitie tot het einde voor de prijzen te kunnen strijden."