• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens tegen Van Gucht: "Je zal nog veel De Kleedkamers kunnen maken met "marginalen" die alles kwijt zijn"

  Dries Mertens met een fan.

  Dries Mertens is waanzinnig populair in Napels.

  Dries Mertens is waanzinnig populair in Napels, waar hij al 5 jaar voor Napoli voetbalt. Ruben Van Gucht trok naar de Italiaanse stad om te kijken hoe Mertens er leeft. Het resultaat was gisteren te zien in “Dries Mertens: God in Napels”. Heb je de aflevering gemist? Bekijk dan hier de beste fragmenten.

  Mertens: "Wat is de filosofie van het Belgische voetbal?"

  Mertens is op dit moment met de andere Rode Duivels bezig aan de WK-voorbereiding.  Een maand geleden kreeg hij het bezoek van Ruben Van Gucht in Napels. Die polste bij Mertens naar de stand van zaken bij de Duivels.  "Ik heb het gevoel dat de ploeg verder staat dan een paar jaar geleden. Zeker als ik naar de spelers individueel kijk. De komende weken moeten we heel hard werken aan het collectief", zei Mertens in mei.

   

  "Maar wat is de visie van het Belgische voetbal eigenlijk?", vraagt Mertens zich af. "Nederland is 4-3-3, over de flanken met heel aanvallend voetbal. Spanje is gewoon het spel van Barcelona met korte passen en veel balbezit.  Italië is de 0 houden en dan zien ze wel of ze scoren of niet. Als ze maar niet verliezen. Maar wat is de filosofie van het Belgische voetbal? Ik vind dat we een identiteit missen. Hoe gaan we spelen? Dat moet bij de jeugd beginnen."

  Mertens tegen Van Gucht: "Je zal nog veel "De Kleedkamer" kunnen maken met "marginalen" die alles kwijt zijn

  Mertens verdient bij Napoli goed zijn boterham. Hij is veel bezig met geld en kijkt zelf zijn eigen rekeningen na. "Ik ben moeten groeien in het beheren van mijn geld. Mijn eerste lonen bij AGOVV waren veel minder dan nu het geval is. Alles ging gemakkelijk de deur uit en mijn ouders zeiden dat ik moest sparen."

   

  "De laatste jaren ben ik daar veel meer mee bezig. Als ik stop met voetballen wil ik zekerheid. Ik heb hard genoeg gewerkt en wil dan genieten. Ik heb gelezen dat 70% van de NFL-spelers die meer dan 50 miljoen dollar hebben verdiend in hun leven,  volledig aan de grond zit. Hoe meer geld je verdient, hoe meer je ook uitgeeft. Mensen staan er niet bij stil, maar op je 35e verdien je dat geld niet meer. Als het niet meer binnenkomt, raakt het ook op."

   

  "Geloof mij: in de toekomst ga je nog vaak afleveringen van De Kleedkamer kunnen maken over “marginalen” die al hun geld kwijt zijn", zegt Mertens tegen Van Gucht. "Er is begeleiding over geld, maar nog altijd veel te weinig. Ik vind dat managers wakker moeten worden en veel meer financieel moeten helpen. "

  Er is begeleiding over geld, maar nog altijd veel te weinig. Ik vind dat managers wakker moeten worden en moeten helpen.

  Dries Mertens

  Mertens: "Wie ben ik om de mensen een foto te weigeren?"

  Mertens is enorm populair in Napels en kreeg zelfs een eigen bijnaam: Ciro.  Hoe populair Mertens is in de kuststad, wordt pas duidelijk als Mertens en Van Gucht de binnenstad intrekken voor een hapje en een drankje.

   

  “Ik vind niet dat je een foto of handtekening mag weigeren", zegt Mertens. "Voor mij is dat een grote eer. Wie ben ik om dat te weigeren? Ik ben al vaak buiten gegaan op restaurant zonder te moeten betalen. Ik probeer echt iedereen gelukkig te maken. Er wonen hier één miljoen mensen.  Ik denk echt dat ik al met iedereen op de foto sta. De mensen beginnen gewoon met een tweede te maken.”

  Mertens: "Blij dat ik op dit moment geen kinderen heb"

  Mertens is al erg lang samen met zijn vrouw Kat Kerkhofs. “Ik denk dat het voor haar soms niet gemakkelijk is om voetballersvrouw te zijn. Ik krijg veel aandacht en dat kan niet gemakkelijk zijn, maar onze liefde houdt ons bij elkaar. Zij werkt soms in België en moet soms eens hier zijn, dan weer daar. Dat vraagt veel energie van haar."

   

  Denkt het koppel al aan kinderen? "Ik wil kinderen. Spelers met kinderen, daar heb ik heel veel respect voor. De kindjes van mijn broer waren hier eens een week en die willen dan spelen van 's ochtends vroeg en zijn heel actief. Dat voelde ik meteen op de training. Ik ben blij dat ik op dit moment geen kinderen heb, al helpen kinderen je wel met het relativeren van een slechte prestatie.”

  Mertens: "Scudetto met Napoli of WK met België? Ik kan het niet zeggen!"

  Mertens hoopt met België te schitteren op het WK in Rusland. Wat zijn de ambities? "We geloven in de wereldtitel en gaan er ook alles aan doen. Ik lees overal dat België wereldkampioen kan of moet worden. Rustig. Laten we het match per match bekijken. We hebben de kwaliteit en veel “goesting”."

   

  Marc Wilmots krijgt af en toe nog rake klappen van sommige Rode Duivels. Wat vindt Mertens daarvan? “Ik vind het jammer dat Wilmots soms aangevallen wordt. Hij heeft volgens mij wel discipline bij de Duivels gebracht. In mijn ogen heeft hij veel positieve dingen gedaan. "

   

  "Er is een tijd geweest dat Vlamingen en Walen aan twee verschillende tafels zaten. Dat heeft Marc wel veranderd. De sfeer is ondertussen al een paar jaar super. We wonen in een klein land met drie talen. We doen alles in het Engels en nog zijn er jongens die niet alles begrijpen. Dat is zo stom aan ons land. "

   

  Wat kiest Mertens: de Italiaanse titel met Napoli of het WK met België? “Iedereen zou de wereldtitel kiezen en eigenlijk zou ik dat ook moeten doen want dit is een interview voor de Belgische televisie. Maar ik weet het niet. Ik kan het niet zeggen. Ik heb enorm hard gewerkt voor de Scudetto (de Italiaanse titel, red) en dat is dit seizoen net niet gelukt. Ik zal even hard werken voor de wereldtitel."

  “Ik vind het jammer dat Wilmots soms aangevallen wordt. Hij heeft volgens mij wel discipline bij de Duivels gebracht. In mijn ogen heeft hij veel positieve dingen gedaan.

  Dries Mertens

  Volledige aflevering op vrt.nu